Ето как лесно да си захванете ябълково дърво от семка

32017
Ето как лесно да си захванете ябълково дърво от семка
Снимка: Pixabay

Ябълките са сред най-популярните плодове в света. Използват се в народната медицина под формата на отвари или консумирани пресни (печени или сварени) при нарушения на храносмилателната система. Освен това помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол, помагат за предотвратяване на задържането на излишни течности в организма и в борбата с излишните килограми. Действат детоксикиращо и доставят множество ползи за здравето на човек. Отглеждането на този плод е чудесен начин, по който да се сдобиете с екологично чисти и натурални продукти. Въпреки това процесът на засяването от семка и отглеждането до големи ябълкови дръвчета не е един от най-лесните, но пък си заслужава да опитате. Ето как да си захванете ябълково дръвче от семка стъпка по стъпка в домашни условия. 

Необходими са ви:

ябълки и семената им;

хартиени кърпички;

остър нож;

фолио или найлонова торбичка;

почва и компост (закупен от магазина или домашно производство);

саксия (или друг подходящ съд).

Как да си захванем ябълково дръвче от семка?

Набавяне на ябълкови семки

Изберете 10 узрели ябълки, за предпочитане от 2-3 различни сорта. Разрежете ябълките наполовина и извадете семената от тях. Необходими са около 36 семена, тъй като средно само 1 от 4 семена покълва и се развива до младо дърво.

Покълване на семките от ябълка

Разрежете ябълките наполовина и извадете семената от тях. Поставете ги върху хартиена кърпичка и ги обвийте с нея. Намокрете кърпичката и я сложете в найлонова торбичка. Завържете плика така, че да предотвратите навлизането на въздух в него. Оставете торбичката със семената в хладилника за 70-80 дни и не забравяйте веднъж седмично да намокряте кърпичката. Поддържайте температура около 4-5 градуса. Ако е възможно направете тези стъпки през зимата и засадете покълналите семена в началото на пролетта след последната слана, за да имате най-добри резултати.

Засаждане на покълналите ябълкови семена (разсада)

След около месец трябва да имате покълнали семена. Засадете ги в отделни саксии (или други подходящи съдове), в които предварително сте изсипали почвена смес (почва, речен пясък и компост). Засадете разсада, поставяйки го на около 3-5 см дълбочина, след което го покрийте с почва. Ябълковите семена растат най-добре в почва с неутрално pH. Не добавяйте тор в почвата, въпреки че може да сложите мулч от листа или компост, за да подсилите растежа на разсада.

Поливане на ябълковото дърво

Полейте почвата веднага след засаждане на разсада. Поддържайте почвата влажна, но не прекалено водниста.

Достатъчно светлина

Отглеждайте саксиите на стайна температура, близо до широк прозорец, така че разсадът да има достъп до пряка слънчева светлина.

С този прост трик цветарите карат орхидеята да цъфне за часове

Ако се чудите защо орхидеята ви не цъфти, въпреки че сте се погрижили да бъде на светло място и подходяща температура, обърнете по-спец...

Присаждане на разсада в градината

Има няколко важни фактора, които да определят мястото за засяване на ябълковото дърво. Това са:

Светлината: Ябълковите дървета се нуждаят от пряка слънчева светлина. Това означава, че те трябва да получават поне шест часа пряка слънчева светлина всеки ден, за да растат и дадат добър плод.

Почвата: Почвата, в която ги засадите трябва да задържа влагата, да се оттича добре, да бъде умерено богата и да има неутрално pH.

Пространството: Имайте предвид, че ябълковите дървета, отглеждани от семена, могат да достигнат до височина 9 метра, затова трябва да се уверите, че сте им осигурили достатъчно място, за да може да изградят здрава коренова система, която да расте нормално. За целта, когато разсадът достигне 50 см височина го присадете на разстояние най-малко 7,5-9 метра на слънчево място в двора. Грижете се добре и търпеливо за вашето растение и не след дълго време то ще ви се отблагодари с вкусни и здравословни плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com