Грижите, които трябва да положим за градината през зимата

9345
Грижите, които трябва да положим за градината през зимата
Снимка: Tama66 / Pixabay

В края на февруари и началото на март е време да започнете подготовката за новия сезон. Ако има останал сняг, то разхвърляйте торфена почва или дървесна пепел. Те лесно се разтварят и по този начин ще попият във влажната почва. 

Покрийте иглолистните видове

Иглолистните растения могат да пострадат от първите пролетни лъчи. Добре е да ги покриете, тъй като игличките изпаряват прекалено много вода. В същото време почвата все още е студена и корените са замръзнали. Те не могат да поемат повишеното количество влага.

Платът е хубаво да бъде нетъкан план, като старите чували. При сухо време поливайте по-малко. Покривалото премахнете, когато температурите започват да се покачват и почвата вече не е толкова премръзнала.

Храсти-джуджета, подходящи за градината

В нашето кратко ръководство представяме най-красивите храсти за градината - цъфтящи, иглолистни дървета, както и вечнозелени широколист...

Подрязване на храстите

В края на зимата и настъпването на ранната пролет е добро време да подрежете многогодишните храсти и лани, които са в период на цъфтеж през лятото и есента. Такива са спирея, дървовидна хортензия, будлея, клематис и други видове. Подрежете ги на 20-30 см над почвата. Храстите, на които им окапват листата, като дрян леска, черен бъз и други също могат да се нуждаят от освежително подрязване.

Направете проверка на дръвчетата

Обърнете внимание и на дръвчетата си. Съберете сухите листа, махнете изгнилите клончета. Проверете за гнезда на вредители. Огледайте и ствола на дървото. Ако видите презимували вредители, то ги оберете и ги унищожете. Можете и да направите освежително обезпаразитяване. Като цяло, направете старателно почистване, огледайте състоянието и ако има някъде болест, то я хванете в зародиш и я лекувайте навреме. Така ще си осигурите здраво дръвче, което ще дава много плод.

Ако имате рози, не ги забравяйте

Розата е деликатно цвете и дори да е устойчива, тя също има нужда от своята грижа и проверка. В началото на сезона дневните температури се повишават, но през нощта отново стават ниски. В укритието на розите може да се образува конденз. Излишната влага може да навреди на цветето, като стане чудесна среда за развитието на гъбични заболявания. Това се отнася и за останалите цветя.

За да избегнете подобно развитие е важно да проветрявате редовно. През деня, когато температурите са над нулата, можете да повдигнете леко покривалото, така че да влезе свеж въздух. Тази практика я приложете при всички растения, които обичат топлината и зимуват с укритие.

Не забравяйте да проверите и овошките си по същия начин. Те също са чувствителни на температурите, но и на различните гъбични заболявания при неправилно проветряване и грижа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com