Как да оформите лехите за обилна реколта

4121
Как да оформите лехите за обилна реколта
Снимка: iStock

Опитните градинари знаят, че правилното комбиниране на растенията може да увеличи добива и да спести място в градината. Това позволява използването на устойчиви екосистеми без химически торове и пестициди. В тази статия ще ви представим някои от най-ефективните комбинации за отглеждане на здрави и плодородни култури.

1) "Три сестри" - Царевица, боб и тиква

Тази класическа комбинация, известна като "три сестри", е била практикувана още от нашите баби. Царевицата служи като подпора за боба, докато тиквата расте в сянката на тях. Това оптимизира използването на пространство и позволява на растенията да се развиват комфортно заедно.

Доматите ще спрат да се напукват, ако сложите това в лехите

2) Рози и чесън

Посадете чесън между розите в цветната градина. Това ще отблъсне вредителите и ще усили аромата на розите. Тази комбинация предлага и прекрасна цветна композиция с лилавите цветове на чесъна и розите.

3) Пъпеш и невен

Засаждането на невен между пъпешите е полезен подход за предотвратяване на нападения от червеи в корените на пъпешите. Това намалява необходимостта от химични препарати и спомага за по-добър растеж на плодовете.

Ето как се правят лехи за зеленчуци в градината

4) Зеле и домати

Миризмата на доматите е неприятна за кръстоцветните бълхи, които обичат да нападат зелето. Засаждането на доматите до зелето помага за предпазване на зеленчуците от вредителите.

5) Краставици и копър

Копърът е чудесен партньор на краставиците, като стимулира техния растеж и помага за по-обилни плодове. Тази комбинация е отличен начин да се насладите на сочни и вкусни краставици от вашата градина.

6) Пипер и босилек

Тези две растения се допълват и подпомагат взаимно своя растеж. Подходящи са за засаждане близо едно до друго и създаване на хармонична съвместна екосистема.

Как да подготвим най-добре лехите за сеитба

7) Диня и латинки

Засаждайте латинките до дините, за да отблъскват листните въшки, които често нападат стъблата на дините. Това привлича полезни хищни насекоми, които помагат за контролирането на вредителите.

8) Репички и спанак

Репичките са честа джага за вредители, но когато ги засадите до спанак, те ще служат като "жив щит" и предпазват спанака от нападенията. Това е умна комбинация за опазване на растенията.

9) Целина и фасул

Фасулът е чудесен партньор на целината, като стимулира нейния аромат и подобрява растежа ѝ. Съчетанието им предлага обилни и вкусни плодове.

Много е важно да засадите ТОВА между лехите с ягоди. Ето защо

10) Моркови и репички

Засаждайте репичките заедно с морковите, тъй като репичките поникват по-рано и помагат за подобряване на почвата, което е отлично за растежа на морковите.

Правилното комбиниране на растенията в градината може да бъде от съществено значение за успешния растеж и обилната реколта. Комбинирайки растенията умно, можете да създадете устойчива екосистема, която избягва използването на химични препарати и спомага за контролирането на вредителите. Опитайте се да приложите тези съвети във вашата градина и се наслаждавайте на здрави и вкусни плодове, и зеленчуци през целия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com