Как да подготвим най-добре лехите за сеитба

4290
Как да подготвим най-добре лехите за сеитба
Снимка: iStock

С настъпването на пролетта градинарството става по-активно, тъй като лехите трябва да се подготвят за сеитба. Тази работа е монотонна и изисква много търпение, но е работа, която ще бъде истински оценена и ще даде плодове.

В началото на пролетта, когато снегът се е стопил и можете да се разхождате из градината си, без да затъвате с краката си в калта, е време да започнете да подготвяте цветните лехи за новия сезон.

Вижте колко е полезен чесънът засаден близо до розите

Изгответе план за цветните си лехи

Всеки градинар сам решава от колко, какъв размер и какви цветни лехи се нуждае. Прието е да се вземат предвид големината на семейството и предпочитанията за зеленчуци. Също така е препоръчително да се вземе предвид принципът на сеитбообращението или по-скоро да се реши какво и къде да се засее тази година, за да не се изтощава почвата и да не се размножават вредители.

След доматите можете да засадите лук, моркови, чесън и цвекло. Ако от известно време не сте засаждали зеленчуци, сега е моментът да ги пресадите. Това е така, защото когато в почвата се натрупат вредители и патогени, растенията вземат всички необходими хранителни вещества от почвата. Важно е да знаете кои зеленчуци принадлежат един на друг и да не ги редувате на едно и също място. Например картофите, доматите и патладжаните принадлежат към една и съща група. Зелето, ряпата и карфиолът също са в една и съща група.

Вземете решение за броя на лехите и за това къде и колко да бъдат засадени. Размерът на лехите зависи от местоположението, но оптималната ширина е 70-100 см. Проходите трябва да са свободни и през тях лесно да се прокарват маркучи за поливане. Те трябва да са широки 40-60 см. Дължината на лехите обаче не е ограничена и е средно от 2 до 10 и повече метра.

Между другото, на влажни и тежки почви, като например в северозападната част на страната, се препоръчва лехите да се правят с височина 15-20 см. При по-леки почви е достатъчна височина от 10 см. Ориентацията на лехите също е важна. Най-добре е лехите да са обърнати на север и на юг, за да има достатъчно светлина.

Почистване на лехите

За да подготвите лехата си за новия сезон, започнете с почистването ѝ. Отстранете всички органични и неорганични отпадъци от градината, като стебла, клони, стъбла и стар мулч от миналогодишните зеленчуци.

Окопайте и наторете цветните лехи. Започнете с най-ранните лехи, разбира се.

Правилно поливане на ДОМАТИ, за да дават добра реколта

Почти във всяка домашна градина може да срещнете домати, като те са предпочитани заради невероятния си вкус и лесното си отглеждане. Вс...

Ако не копаете през есента, наторете почвата преди копаенето. За целта добавете 5-8 кг хумус или компост и 40-50 г комбинирани торове на квадратен метър. Обикновено не бива да се забранява използването само на минерални торове, но органични торове могат да се добавят по време на сеитбата. Торовете обаче са склонни да подкиселяват почвата и затова не трябва да се използват прекалено много.

Преди всичко почвата трябва да се прекопае дълбоко с прав плуг или да се изоре машинно. При копаенето на лехите не забравяйте за плевелите и внимателно ги отстранете от корена, за да улесните по-нататъшната работа. След като прекопаете с лопата, разбийте всички големи буци с гребло или мотика и изравнете лехата, така че да е рохкава и равна.

Борба с вредителите

Не забравяйте и за подземните вредители. Напръскайте лехите със силно концентриран разтвор на калиев перманганат, за да се преборите с тях. Концентрираните разтвори на калиев перманганат трябва да се използват само ако семената не се засяват веднага. Ако семената ще бъдат засети веднага, разтворът на калиев перманганат трябва да бъде слаб. Варенето на разсадните лехи също може да възпре вредителите.

Кои са най-добрите средства за мулчиране на почвата в градината?

Пролетна градина: Ето кои цветя да засадите през МАЙ

Май месец настъпи и е време да се погрижите за стайните растения и за тези в градината. Улесняваме ви, като предлагаме цветя, които е п...

Ако семената не се засяват веднага

Ако вече сте подготвили лехите за разсад, но все още не планирате да ги използвате, трябва да покриете почвата с плътен материал, например черна пластмаса. Това ще предотврати изпаряването на влагата и ще попречи на плевелите да покълнат.

Започнете сеитбата

Започнете да сеете с устойчиви на студ култури, чиито семена покълват при температура на почвата около 5°C. Сред тях са зеле, репички, ряпа, моркови, маруля, копър, магданоз и градински кресон. Средно те се засяват между края на март и средата на април.

Разбира се, ако разполагате с голяма градина, не е необходимо да правите всичко наведнъж. Можете да започнете да подготвяте някои от лехите за сеитба на ранни зеленчуци поетапно, което ще улесни работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com