Как да си отгледаме маслиново дръвче?

43770
Как да си отгледаме маслиново дръвче?
Снимка: Getty Images/Guliver

Мнозина смятат, че маслиновото дърво е неизменно свързано с огромното средиземноморско пространство, което в съчетание с горещото слънце помага за узряването на плодовете им – маслината. Въпреки това, те могат да растат в повечето умерени и топли региони, където температурите  не биха паднали под нула градуса по Целзий. Засаждането на маслинови дървета биха били чудесни за декорация. Едно такова дърво може да прилича повече на див вид маслина, с много по-малки плодове, отколкото на сортово дърво. С малко търпение и любов можете да отгледате свое маслиново дърво в домашна среда.

Изберете вида му, който желаете  да засадите. Има стотици маслинови дървета. Някои от тях са подобни един на друг, само с леки разлики във вкусовите и цветови качества на маслините. Други са коренно различни и имат свои собствени нужди, влияещи на времето за узряване на маслините. Ще са ви необходими  пресен тип маслини, набрани директно от дърво със свежа костилка. Маслиновите дървета растат в 8-11 климатични зони. Характеризират се със субтропичен климат и мека зима. Маслините се берат в началото на есента, а плодовете им тогава са узрели и зелени.

Консервираният тип маслини от супермаркета няма да са ви от полза, защото са обработени и варени. В резултат на това костилката вътре в маслината умряла и станала негодна за засаждане. Въпреки това, суровият вид маслини могат да бъдат добри в отдела за пресни зеленчуци. Ако не разполагате с живи маслинови дървета, можете да поръчате семена директно от разсадник. След като имате маслините, използвайте чук, за да натрошете внимателно месото около костилката. Изсипете натрошените маслини в топла вода и оставете да престоят една нощ. Разбърквайте водата на всеки няколко часа. Ако нямате чук, вземете широк нож и с плоската част на острието натрошете месото на маслината.

Отцедете водата и отстранете костилките от пулпата. Съберете изместените камъни и избършете горната част с твърда гъба. След това изплакнете обилно с топла вода за няколко минути. Костилката има тъпи и остри ръбове. Вземете нож и отрежете част от нея  от тъпия и  край. Не ги изрязвайте напълно, иначе костилките ще бъдат безполезни. Вместо това, направете малка дупка в тях, с размерите на върха на писалка.

След това е време за засаждане. Напълнете малка саксия с пръст. За всяка костилка вземете саксия с диаметър около 7,5 см и я напълнете с почва. В саксията трябва да има една част едър пясък и една част градински компост. Предлагат се  в магазините за градинарство. Напоете с вода съвсем малко, за да поддържате почвата влажна.

Потопете костилката им в почвата на дълбочина 2,5-5 см, за предпочитане по една на саксия. Поставете саксията в найлонов плик. Това ще помогне задържането на влага в почвата и ще бъде като малка оранжерия. Оставете саксията на топло и добре осветено място. Перваза на прозореца е идеален за саксии, но знайте, че пряката слънчева светлина в началото е много опасна за разсада. Ако сте покрили саксиите с пластмасово покритие, поставете ги на дифузна слънчева светлина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com