Как се отглежда орхидеята-кралица, наречена Ванда

20796
Как се отглежда орхидеята-кралица, наречена Ванда
Снимка: https://pixabay.com

Ванда - това е орхидея с рядко срещани цветове в син цвят. Цветовете изглеждат, както при всички представители на семейство орхидеи, но устната е толкова намалена, че почти я няма. В самият цвят преобладава нюанси на синьото, като понякога преливат почти до оранжево. Цветоносите на растението излизат само от пазвата листата. Вандата цъфти в продължение на месец, но понякога се случва този период да е по - дълъг, например до около 3 месеца.

Почти никъде не се среща Ванда засадена в саксия. Обикновено е поставена в стъклен съд, който е дълбок и побира всички корени. Именно стъкленият съд е най - подходящ, защото издържа идеално тежестта на растението и поддържа достатъчно влага при кореновата система. Друг вариант за съд е кошничка, която се окачва да виси и корените си излизат спокойно отвън. Така циркулацията на въздух, която е от изключителна важност за цветето е най - добра. С този метод трябва да пръскате с вода по - често корените, за да не се пресушават.

Как да елиминираме "враговете" на орхидеята?

Предлагаме ви домашни народни рецепти, за да помогнете на вашите орхидеи да цъфтят великолепно. Средства за борба с листни въшки Наки...

Вандата изисква повече внимание и грижи от всички останали представители на орхидеите. Тя се нуждае от много често пръскане с вода, защото при нея няма почва. Полива се всеки ден за предпочитане сутрин, а когато е много горещо времето се налага дори два пъти дневно. Вирее на влажен въздух - около 80 % влажност, но е много важно процента на влажност да бъде с постоянна стойност. В противен случай промяната на влажността е много по - опасна за растението от постоянната липса на такава. Температура на помещението трябва да е от около минимум 15 градуса до 25, най - много 30 градуса.

Тя изисква също и по - често торене в сравнение с другите орхидеи.  Обикновено това трябва да се прави при всяко поливане. Нужно е торта да е с ниска концентрация. Препоръчват се комбинирани торове, но с ниско съдържание на азот. 

През зимният период торенето става по малко по-различен график. Необходимо е да се намали до веднъж на две седмици, а поливането да става само тогава, когато е необходимо.

Кралицата на орхидеите има нужда от много светлина. Ако количеството осветеност не ѝ е достатъчно тя ще ви подскаже като промени цвета на листата си. Те ще станат бледо зелени или жълто - зелени. При такова положение растението ви ще стане слабо и ще е по - податливо на болести. Колкото и да обича светлината Вандата не бива да бъде поставяна на пряка слънчева светлина, защото рискувате слънцето да я изгори. Ако се грижите правилно за Вандата, тя ще ви радва с красивите си цветове повече от един път годишно.

6 причини, поради които орхидеята не цъфти

Орхидеите са както много красиви, така и много капризни за отглеждане цветя. Всеки един вид преминава през стадиите на растеж, цъфтене ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която пази градината от вредители и обогатява почвата

Засаждане на краставици през април, май и юни 2024 - най-добрите дати

Агроном: Това е най-доброто време за засаждане на краставиците

Подхранване на доматения разсад с АСПИРИН – резултатите са повече от добри

Идеалният пролетен тор за гроздето е този

Засадете това до лука и реколтата му ще ви изненада

Луковата муха ще изчезне от градината ви, ако направите това

Торене на тиквичките за богата реколта - ето как се прави

Какви са тайните за отглеждане на гигантски домати

Правила за торене на ягоди, които растат на едно място в продължение на много години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com