Най-добрите торове за доматите - с тях реколтата няма прибиране

26867
Най-добрите торове за доматите - с тях реколтата няма прибиране
Снимка: iStock/Guliver

Всеки градинар, който отглежда домати в градината си, търси начини за подобряване на реколтата, така че тя не само да е по-изобилна, но и да са по-едри, месести и сладки плодовете.

Доматите се нуждаят от правилните хранителни елементи, за да растат добре и плодовете да са месести и вкусни. Те включват азот, фосфор и калий. Всички тези вещества се намират в два тора, използвани от градинарите с опит: оборски тор и пепел. Но само торене с тях няма да е достатъчно. В случая опитните градинари ги използват по определена схема.

Най-добрият тор за доматите 

За целта се приготвят два тора в различни кофи. Едната кофа се пълни до средата с оборски тор с хумус, след което се разрежда с вода в съотношение 50 към 50. В другата кофа се изсипват 5 чаши пепел и се добавя вода до достигане до пълния обем.

Ако разсадът на доматите е слаб и тънък, полейте го с това

И двете смеси трябва да киснат три дни. След това трябва да се редуват тяхната употреба при подхранване на доматите. Първия ден полейте цялата площ, засадена с домати с оборския тор, като използвате лейка, а на следващия ден полейте с разтвора с пепел.

Как правилно да прилагате торове за домати в почвата?

Когато използвате допълнително хранене, трябва да наблюдавате не само признаците на дефицит на хранителните компоненти, но и тези на прехранване и дисбаланс. Необходимо е да се следват някои прости правила относно графика за прилагане на торове на открито. По-добре е почвата да се подхранва с органични средства в периода извън сезона. Препоръчително е да се извърши първото торене няколко седмици след засаждането на разсада.

Препаратите, съдържащи азот, се прилагат само през пролетта. Ако засадите разсад в подготвена, обогатена почва, след няколко седмици можете да подхраните храстите с калиев магнезий и калиев сулфат. Що се отнася до торовете, които съдържат азот, те не се използват при първото хранене. Такива продукти провокират много бързо развитие на растенията и отслабват стъблата.

Листното подхранване се извършва в началото на вегетационния период, кореновото подхранване се извършва постоянно, но е по-добре да спрете 14 дни преди прибирането на плодовете. По-добре е да редувате кореново и листно подхранване през вегетационния период.

Препоръчително е да прилагате тор сутрин или вечер, когато времето навън е сухо.

Необходимо е да се прилагат фосфатни агенти при поливане на кореновата система, когато се появят първите плодници. Това увеличава количеството на реколтата.

Ако растителна култура външно показва, че е приложен много тор, спешно трябва да се напои почвата обилно (поне 10 литра на храст) и за предпочитане през деня, когато навън времето е горещо.

Най-вкусните сортове домати

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com