Опасни растения, които не трябва да се засаждат под прозорците на къщите

3788
Опасни растения, които не трябва да се засаждат под прозорците на къщите
Снимка: iStock

Когато обмисляме възможността за озеленяване на площите под прозорците, обикновено обръщаме внимание на красиви и добре поддържани растения, които осигуряват комфорт. Не всички обаче са еднакво полезни и безопасни за хората. Ето няколко вида растения, които е добре да се избягват при засаждане под прозорците на къщите. Ще научите за потенциалните проблеми, до които могат да доведат и какви алтернативи могат да се използват за създаване на безопасно и приятно зелено пространство около къщата.

Какви растения не могат да се засаждат под прозорците на къщите?

Алергени

Някои растения могат да бъдат източник на алергични реакции при хората. Например прашецът от цъфтящи растения, като поленови дървета или определени видове треви, може да засили симптомите на алергия при хора с алергичен ринит или астма. Ако някой от дома страда от подобни алергични реакции, трябва да избягвате засаждането на такива растения под прозорците.

Ако имате сенчеста градина - засадете ТЕЗИ цветя

Агресивни корени

Някои растения имат корени, които могат да проникнат в сградите и да нарушат структурата на основите. Например дървета като върби или кипариси са познати с агресивните си корени, които могат да проникнат в пукнатини в основи и тръбопроводи, причинявайки значителни щети. Затова, преди да се спрете растение за засаждане под прозорците, трябва да се запознаете с кореновата система и да предпочитате растения с по-малко агресивни корени.

Отровни растения

Някои растения съдържат отровни вещества, които са опасни за деца или домашни любимци. Например, някои сортове макове или момина сълза съдържат отровни алкалоиди. Ако имате деца или животни, които могат случайно да изядат или докоснат такива растения, трябва да избягвате да ги засаждате под прозорците.

ТОП 5 храста, които цъфтят рано и остават цъфтящи през цялото лято

Бърз растеж и размножаване

Има растителност, която има много бърз растеж и размножаване, което може да причини проблеми с разпространението им. Например, някои видове бамбук или каучуково дърво могат да се разпространят бързо и да нахлуят в съседни райони или дори сгради.

Какви са алтернативите на опасните растения?

Има много безопасни и отлични алтернативи. Можете да помислите за засаждане на цъфтящи храсти като рододендрони или хортензии, които не само носят радост с красивите си цветове, но са и екологични.

Можете също така да изберете зелени растения с плитки корени, като билки или някои видове сукуленти. Когато избирате растения за засаждане под прозорците на къщите, е важно да вземете предвид техните потенциални отрицателни аспекти. Безопасните алтернативи ще създадат приятна среда и ще можете да се насладите на красиви цветя под прозорците си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com