Отгледайте чудното дърво гинко билоба в двора си - лесно и успешно!

13953
Отгледайте чудното дърво гинко билоба в двора си - лесно и успешно!
Снимка: iStock

Днес гинко расте в диво състояние на малка територия в Източен Китай, като се среща предимно в ботаническите градини, но много градинари го засаждат като декоративно растение в градините си.

Засейте и отгледайте много малини с тези хитри градинарски техники

Ако искате да имате собствено дърво гинко, един от най-разпространените и успешни методи за размножаване е засаждането на семена. Разбира се, можете да намерите разсад в разсадниците, но можете да опитате да го направите и сами. Нека да разгледаме как да го направим.

Характеристика на Гинко билоба и узряване на семената

Гинко е двусемеделно растение. Мъжките растения образуват съцветия (гроздове), в които узрява прашецът. При женските растения семената се образуват в специални първообрази след опрашването. Едва след 25-30 години се появяват специалните характеристики, които помагат за определяне на пола. Преди това можем само да гадаем. Твърди се, че мъжките растения имат по-пирамидална форма на короната, а женските - разтеглена, закръглена форма на короната.

Опрашването става в края на пролетта, а семената узряват и падат в края на есента. Външният му вид наподобява този на кръгла кайсия. Особеност на дървото е, че семената имат много неприятна миризма (като на гранясало масло), затова не се препоръчва засаждането на Ginkgo Biloba в близост до жилищни сгради. Засега обаче това е добра възможност да съберете семена за плана си за размножаване и отглеждане на собствено дърво. Имайте предвид, че пресните семена покълват най-добре.

Подготовка за засяване на семена от гинко

Тайните на добрата ГРИЖА за лука в домашната градина

Лукът е често срещан в домашната градина и това съвсем не е случайно. Отглежда се лесно, има много ползи за цялостното здраве и често п...

Трябва да засадите семената от гинко от началото на март до края на април. Накиснете ги в чиста вода за няколко дни. Накиснете ги в слаб разтвор на калиев перманганат за 10-15 минути, за да ги дезинфекцирате, след което ги изплакнете.

За да ускорите покълването на семената и да подобрите кълняемостта им, ги стратифицирайте. Смесете торф, градинска почва и пясък в равни части в малък съд, навлажнете го и заровете семената в него. Поставете този контейнер в хладилник или студено мазе за 4-6 седмици. През това време не поливайте прекомерно почвената смес, тъй като семената могат да покълнат и да мухлясат.

Етап на засяване на семената от гинко

След стратификацията потопете отново семената в калиев перманганат и ги изплакнете. Достатъчна е саксия (напр. саксия) с височина 12-17 см. На дъното на саксията сложете 2-3 см слой от камъчета или глинени камъчета. Напълнете с почвена смес, поставете семената в дупките на дълбочина 2-3 см и поръсете с почва.

Покрийте саксията със стъкло или прозрачна пластмаса и я поставете на топло място. След около 30-40 дни ще се появят първите издънки; след 3-4 седмици растенията ще бъдат пресадени в отделни саксии/чаши. Растенията растат бавно. Разсадът от гинко обикновено се премества на открито в края на май, когато достигне височина 6-7 cm.

ТОП 5 зеленчука, които да включите в домашната градина

Поддържането на домашна градина може да изглежда като голямо усилие, но често не е толкова трудно, колкото изглежда. Ако засадите прави...

Грижи за разсада от гинко

Разсадът от гинко не е подходящ за пресаждане, затова е препоръчително веднага да му се намери постоянен дом. Разсадът от гинко расте добре на светли места. Поради големия размер на короната на дървото трябва да има достатъчно място за засаждане на няколко разсада едновременно. Гинките, засадени на открито, понасят добре резитбата за оформяне.

Домашните цветя, която всяка жена трябва да има, защото ѝ носят щастие

Това ги прави привлекателни в декоративно отношение. Силната слънчева светлина може да изгори издънките. Затова се препоръчва да ги засенчвате с нещо. Разсадът не се нуждае от специални грижи. Достатъчно е да се почисти почвата около растенията и да се полива през сухите периоди. По време на засаждането в почвата се добавя тор. Може да се използва пепел или минерални смеси. Препоръчва се да се тори два пъти на сезон.

Дърветата гинко могат да се справят със слани и силни ветрове. През първите няколко години от живота е препоръчително разсадът да се покрие до височината на разсада (дървени стърготини, мулч). Като се има предвид, че дърветата гинко растат много бавно, това не е трудно. След като вечната замръзналост отмине, можете евентуално да изолирате растенията - 9-10˚С. По-възрастните растения не се нуждаят от специално укритие - достатъчен е дебел слой сняг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com