Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

6050
Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор
Снимка: iStock/Guliver

Всеки градинар без съмнение се опитва да осигури на ягодите най-добрата грижа, за да прибере реколта от големи и сладки плодове без болести и вредители.

Градинарите с опит прилагат интересен и прост начин за увеличаване на почвеното плодородие и отблъскване на вредителите. Тази процедура трябва да се извърши в началото на пролетта, когато снегът се топи и храстите започват да оживяват след зимния сън. За да направите това, ще ви е необходима смес от естествени сухи торове, които трябва да бъдат равномерно разпределени върху растенията.

На колко време трябва да се пресаждат ягодите?

Торене на ягодите с тютюн на прах

Първото нещо, с което трябва да „третирате“ ягодовите храсти, е тютюневият прах. Той е отлично природно средство за борба с различни вредители, включително листни въшки, мравки, дългоносици, кръстоцветни бълхи и други.

В допълнение, той служи като ефективен тор за почвата, подобрявайки храненето на растенията и активирайки полезните микроорганизми. За 3 ягодови лехи са достатъчни 2 кг тютюнев прах.

Вторият „деликатес“ за ягоди е пепелта. Съдържа много полезни макро- и микроелементи, които лесно се усвояват от растенията. Пепелта насърчава растежа на ягодите, подобрява процеса на фотосинтеза и съдържа ценен калий, който съдържа повече от други елементи.

Подобно на тютюневия прах, пепелта също помага за отблъскването на вредителите. Смесете 1 кг пепел с тютюнев прах и използвайте тази смес за обработка на ягодови лехи. Това може да се направи 2-3 пъти през пролетта.

Минерално торене през пролетта

Всяка пролет трябва да започне с торене и третиране на растенията с лекарства за болести и неприятели. Преди първото сезонно торене храстите трябва да бъдат почистени от сухи листа. Ако след такова почистване са останали стари повредени листа, те могат лесно да бъдат отрязани с ножици. След това е време да започнете торенето. Ето няколко опции, които е добре да използвате в началото на сезона:

Добавете изгнил компост и/или вермикомпост към лехите. Вермикомпостът може да се добави на малки порции директно под всеки ягодоплоден храст, като леко се вкопава в почвата. Можете също така да разпръснете малко количество пепел върху почвата - около чаша на 1 квадратен метър.

Вземете половин чаена лъжичка борна киселина, разредена в чаша гореща вода, половин чаена лъжичка манган, 10 капки йоден разтвор, 2 супени лъжици или урея. Всички компоненти се разреждат в 10 литра вода и се разбъркват добре.

Веднага след приготвяне поливайте всеки храст с хранителен разтвор в количество от 0,5 литра на храст. Разтворът не може да се съхранява, тъй като съдържа летливи съединения.

Растенията, които трябва да засадите до ягодите, за да е богата реколтата им

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com