На колко време трябва да се пресаждат ягодите?

25933
На колко време трябва да се пресаждат ягодите?
Снимка: Istockphoto

Отглеждането на ягоди и прибирането на богата реколта от тях изисква специални познания както по отношение на засаждането като цяло, така и директно по отношение на бъдещата грижа за растението и неговото торене. Ако се тори правилно и с подходящи торове, растението ще ви зарадва с ненадминато вкусни плодове. Но не само това е важно, а и пресаждането на плодовете.

Кога трябва да пресадите ягодите?

За да ви зарадват ягодите с изобилие от реколта, те трябва да се презасаждат на ново място на всеки 3-4 години.

Първото торене на ягодите през пролетта - кога и как се прави

Повечето сортове от този плод дават плодове добре в рамките на три години. В същото време храстите растат интензивно, произвеждайки все повече и повече нови розетки. С течение на времето те стават прекалено гъсти, стъблата не могат да получат хранителни вещества от почвата, плодовете стават все по-малко и размерът им намалява. Старите ягодови храсти също имат отслабена имунна система, поради което боледуват по-често и са податливи на нападения от вредители. Следователно растението трябва да бъде презасадено.

За да получите отлична реколта, се препоръчва да засадите културата в началото на есента, така че младите издънки да имат време да се вкоренят добре преди първото студено време.

Можете да направите това и през пролетта, веднага щом почвата се затопли - в повечето региони май се счита за оптимално време. Но пресаждането през пролетта има редица недостатъци. Първо, пролетното време е нестабилно и пресадените храсти могат да умрат поради връщащи се студове, продължителни дъждове или внезапна топлина. Второ, ягодите ще дадат реколта едва през следващата година.

Ето защо много градинари презасаждат ягодите от втората половина на август до края на септември. По това време вече не е толкова горещо и преди настъпването на студеното време ягодите ще имат време да се вкоренят на ново място. В същото време, ако ще размножавате растението с помощта на мустаци, трябва да започнете да вкоренявате розетките през юли, така че до края на август те да са готови за преместване на ново място.

Ягодите не трябва да се презасаждат на мястото, където са расли преди това: почвата за младите растения тази почва ще бъде лоша. В нея вече със сигурност има вредители и патогени. Така че намерете ново слънчево място.

Около 2-3 седмици преди планираното презасаждане добавете 3-4 кг компост или угнил оборски тор на всеки квадратен метър леха. Изкопайте почвата с лопатата и изравнете повърхността с гребло.

Преди да засадите ягодите, маркирайте лехите. Корените се засаждат на интервали от 25–30 см. Разстоянието между редовете трябва да бъде 60–80 см.

Как да спасите ягодите от майския бръмбар
 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com