Правила за засаждане на рози в градината

31337
Правила за засаждане на рози в градината
Снимка: iStock

Разумно е предварително да помислите добре за почвата, в която ще засадите вашата роза. Като начало е добре да знаете малко за вашия тип почва. Дали е пясък, варовик, глина или глинеста почва? Като цяло розите обичат глината, радват се на добре балансирана глинеста почва, понасят песъчливи условия, но ще се борят с креда, така че почвите от последните два типа ще изискват кондициониране. Също така е полезно да знаете pH на вашата почва. Комплектите за тестване на pH са лесно достъпни и не са скъпи, следователно добра инвестиция. Розите предпочитат неутрална до кисела почва, pH около 6,5, но са много щастливи в границите на това. PH от 7 или по-ниско показва кисела почва и ще изисква добавяне на градинска вар или компост от гъби, за да се възстанови балансът. По същия начин алкалната почва ще изисква подобрение. Добре угнилият оборски тор е идеален, но не винаги е лесно достъпен. Торфът също е добър, но като ограничен ресурс трябва да се избягва, ако е възможно; вместо това има някои много добри заместители на торф. Почвата трябва да бъде добре прекопана предварително и на този етап може да се правят добавки.

Как можете да очаквате да получите вашите рози с гол корен?

Моля, имайте предвид, че розите с гол корен са вързани на снопове и ако поръчате няколко рози, те могат да пристигнат смесени. Когато вашите рози пристигнат, моля, отделете внимателно вашите рози, преди да ги засадите, като отрежете връвта.

Внимавайте да не засадите рози с гол корен, ако корените им са сухи или при силни студове. Когато вашите рози с голи корени пристигнат, в опаковката ще има достатъчно влага, за да се гарантира, че ако пристигнат по време на силни студове или сняг, няма да се повредят, ако бъдат оставени неотворени до една седмица. Ако лошото време се задържи повече от седмица, тогава препоръчваме или да ги „оправите“, или да поставите розите, все още вързани в техните връзки, в контейнер с влажен компост. Ако корените на вашите рози изглеждат сухи, те ще трябва да бъдат повторно хидратирани, като ги потопите за до 2 часа в кофа с вода.

5 грешки, които допускаме при отглеждането на рози

Подготвяне на розите за лошо време

Ако вашата поръчка от рози с гол корен пристигне в период на силна слана, ще бъде много трудно да я засадите. Ето защо, като се подготвите за нейното пристигане, осигурете площ от почва, покрита със стар килим или нещо, което е малко вероятно да проникне слана, в което розата може да се „забие“, докато не може да бъде засадена. Когато пристигне, изкопайте достатъчно дълбок изкоп, за да покриете всички корени. Поставете розата срещу страната на изкопа, върху който сте натрупали почвата, и просто изкопайте повече почва върху корените, като компресирате почвата, докато вървите.

Как да засаждаме рози с гол корен?

Преди да засадите новозакупени рози с гол корен, ние винаги препоръчваме първо да ги подрежете силно. Това насърчава основния растеж, което ще помогне за създаването на по-добре структурирано растение. Храстовите рози, катерачките и храстовите рози ще се възползват от силно подрязване до 6 инча, а храстовите рози трябва да бъдат намалени до около 4 инча. Също така си струва да се отбележи, че храстовите рози не трябва да се засаждат на разстояние по-малко от около два фута (60 см) една от друга. За да засадите роза с гол корен, уверете се, че дупката е достатъчно широка, за да могат корените да се разпръснат удобно и достатъчно дълбока, така че точката на присаждане (съединението) да бъде приблизително един инч под нивото на почвата. Това е, за да се намали рискът от развитие на смукатели и щети от силни ветрове.

Ето как да си отгледаме рози за 1 седмица у дома

Как да засадим роза закупена в саксия?

Ако е възможно, почвата трябва да се подготви добре предварително, да се прекопае дълбоко и да се напълни с добре угнил оборски тор, компост или друг органичен материал и костно брашно. Никога не използвайте пресен оборски тор и никога не позволявайте никакъв вид тор да влезе в пряк контакт с корените при засаждане. Уверете се, че изкопаната дупка е по-широка и по-дълбока от контейнера, в който расте розата, с дъното на клоните около един инч под нивото на почвата. Когато изваждате вашата роза от саксията й, бихме препоръчали да оставите кореновата топка непокътната, вместо да дразните корените, тъй като това може да увреди деликатната коренова система на младата роза, която се нуждае от време, за да се установи. Не е необходимо да изваждате корените, но е по-добре да оставите кореновата топка непокътната. Също така бихме посъветвали, ако роза е закупена преди юни, да я оставите в саксията й, за да дадете време на корените да се установят и да се свържат с околната почва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо черешата изсъхва през пролетта?

Как се прави пикиране на пипер?

Богата реколта от ягоди - 8 правила, които трябва да знае всеки градинар

Как да се отървете от глухарчетата в градината?

Грижа за петунията - златни правила за пищен цъфтеж

До какво води преполиването на доматите?

Торене със сода - за кои растения е най-добро

С какво трябва да се пръскат ягодите при цъфтеж?

Дървото на желанията - ето как трябва да се грижите за това цвете

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com