Видите ли мухъл в саксията ви, веднага направете ТОВА

2052
Видите ли мухъл в саксията ви, веднага направете ТОВА
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте цветар или обичате да отглеждате цветя в дома си, вероятно сте се сблъсквали с появата на мухъл върху повърхността на саксиите. Това е не само естетически неприятно, но може да навреди и на здравето на растенията. В следващите редове ще ви споделим някои полезни съвети и техники, които ще ви помогнат да предотвратите този проблем и да поддържате вашите цветя здрави и красиви.

Изборът на място и подходяща почва

Една от основните причини за появата на мухъл в саксията е свързана с неправилния избор на място за растението. Ако помещението е твърде студено и влажно, влагата ще се задържа в почвата по-дълго време, което създава подходящи условия за развитие на гъбични инфекции. Изберете внимателно мястото, където поставяте саксиите с цветя и наблегнете на помещения с умерена температура и влажност.

Мухъл в почвата на стайните растения и как да се отървете от него

Изборът на подходяща почва е от съществено значение. Неправилно подбраната почва може да доведе до задържане на влага и поява на мухъл върху повърхността на саксията. Ако забележите такъв проблем, е препоръчително да смените почвата или да пресадите растението в нов съд с подходяща почва за отглеждането му.

Дренаж и поливане

Застоялата вода в саксията е често причина за появата на бяла плесен. Затова е важно да се грижите за добър дренаж. Уверете се, че саксиите имат дренажни дупки на дъното, които позволяват излишната влага да се оттича. Това ще намали риска от задържане на вода и развитие на гъбични инфекции.

Направете това, ако в саксията има мухъл

Поливането е друг аспект, който трябва да се вземе под внимание. Прекомерното поливане може да предизвика задържане на влага и поява на мухъл. Препоръчително е да ползвате дъждовна вода и да поливате растенията умерено. Това ще осигури достатъчно влага за растежа им, но без да създава прекалено влажни условия.

Лимонов сок за борба с мухъла

Ако забележите поява на мухъл върху повърхността на саксията, е важно да реагирате бързо. Първата стъпка е да отстраните горния слой почва, който може да съдържа гъбични спори. След това можете да използвате просто решение с вода и лимонов сок. Направете смес от една чаша вода и една чаена лъжичка лимонов сок и с течността полейте растенията в саксията. Това ще помогне да прекратите развитието на гъбичните инфекции и ще върне красотата и здравето на вашите цветя.

Мухъл в саксиите - ето как хитрите домакини се справят с него само с помощта на 2 съставки

Профилактични мерки

За да предотвратите появата на мухъл върху саксиите, е важно да се придържате към някои профилактични мерки. Подбирайте внимателно почвата, в която засаждате цветята, избирайте саксии с дренажни дупки и поливайте ги умерено. Редовно проветрявайте помещенията, в които се намират саксиите, и избирайте подходящи места, където да ги поставите. Важно е да получават достатъчно светлина, но да не са изложени на прекалено ярка слънчева светлина. Със спазването на тези съвети, никога няма да видите бяла плесен върху повърхността на вашите саксии.

Поддръжката на здрави и красиви цветя изисква грижа и внимание. Следвайте гореспоменатите съвети и техники, за да предотвратите появата на мухъл върху саксиите и да наслаждавате на прекрасните цветя в дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Защо листата на доматите пожълтяват?

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

Торене с пепел - 2 грешки, които го превръщат в отрова

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com