За да няма мана по картофите - ето с какво се пръска

16253
За да няма мана по картофите - ето с какво се пръска
Снимка: iStock

Маната или фитофтората, една от най-разпространените болести по доматите и картофите, стои като тежък облак над очакваната реколта на градинарите. Създавайки унищожителни условия за растеж, тази болест, известна и като Phytophthora infestans или "чернилка", може да доведе до сериозни загуби в градината. Но има няколко ефективни метода за предотвратяване и лечение на това неприятно заболяване.

Картофена мана: Признаци и предпазване от болестта

Какво е фитофтората?

Фитофтората получава своето име от гъбата, която я причинява - Phytophthora infestans, което в превод означава "това, което унищожава растенията". И наистина, гъбата унищожава всички части на растението, които са над земята, причинявайки тежки загуби в реколтата. Чернилката по доматите и картофите е особено разпространена, предизвиквайки безпокойство сред градинарите.

Фактори, подпомагащи развитието на маната

Неприятната мана по картофите и доматите процъфтява при чести и внезапни температурни колебания, студена роса и гъсти насаждения. Често засяга доматите, но не щади и картофите, патладжаните, пипера, ягодите, както и цитрусовите растения. Този вреден гост може да се пребори успешно с народни средства, които са достъпни и ефективни.

картофи

Народни средства за борба с маната

  1. Сода и слънчогледово олио - Смес от 1 супена лъжица хлебна сода, 3 супени лъжици олио и 1 супена лъжица течен сапун, разтворена в 5 литра вода, се пръска върху растенията. Този разтвор е изключително ефективен за борба с маната и може да се нанася с пръскачка или пулверизатор.
  2. Иглолистна настойка - Игличките от борови дървета или други иглолистни растения се варят във вода за пет минути. Полученият концентрат се разрежда с вода в съотношение 1:5 и се добавя течен сапун. Този разтвор е изключително полезен за предотвратяване и лечение на маната.
  3. Копривена настойка - Копривата, смляна и оставена във вода за 24 часа, се филтрира и добавя течен сапун. Този разтвор се разрежда с вода и се използва за пръскане на растенията.
  4. Тинктура от чесън - Чесънът се смила и оставя във вода за 72 часа. Тинктурата се разрежда с вода, добавя се йод и течен сапун. Този силно ароматен разтвор е ефективен за предотвратяване и лечение на маната.
  5. Млечна баня - Разтвор от мляко или суроватка, заедно със захар, се използва за пръскане на растенията. Този метод също се е показал като ефективен в борбата с маната.
  6. Вода с пепел - Комбинация от пепел и вода, която се вари и охлажда, се използва за пръскане на болните растения. Останалите части от изгорелите дървета могат също да бъдат използвани, като се разпръскват по растенията.
  7. Нетъкан текстил - Покриването на растенията с нетъкан текстил, който спомага за предотвратяване на контакта с влагата, също е ефективен метод за борба с маната.
  8. Медна жица - Използването на медна жица, забита в стъблото на растението, създава "чип-охрана" от фитофтора. Този метод подпомага бързото развитие и узряване на плодовете.

Късната болест по картофите: Какво представлява?

Маната по картофите и доматите не трябва да бъде подценявана, но с правилния подход и използване на ефективни народни средства, градинарите могат успешно да я контролират. Предпазвайки растенията си и използвайки тези прости, но ефективни методи, всеки градинар може да се наслади на здравословна и обилна реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com