Засадете и отгледайте най-вкусните МОРКОВИ!

7262
Засадете и отгледайте най-вкусните МОРКОВИ!
Снимка: iStock

Почти няма зеленчукова градина, в която да не растат моркови. Това не е изненадващо, тъй като това е зеленчук, който се използва в традиционни ястия, салати, туршии и други рецепти. Не всеки обаче успява да събере богата реколта. Морковите често се оказват грозни и безвкусни.

Най-важните неща, които трябва да знаете за различните видове саксии, за да са здрави цветята ви!

Как да отгледате моркови с добър вкус?

Избор на подходящ сорт моркови

Градинарите обикновено не изучават сортовете моркови. В най-добрия случай те обръщат внимание на формата, добива и дълготрайността. Всъщност всеки сорт има свое собствено предназначение.

Съществуват ранни сортове, които се прибират преди да са напълно узрели. Съществуват салатни сортове, които са устойчиви на зеленина и горчивина. Има сортове за сокоизстискване, които са с ниско съдържание на сухо вещество и високо съдържание на сок. Има сортове за готвене, с високо съдържание на сухо вещество и ниско съдържание на вода, което ги прави дълготрайни и подходящи за готвене. Късните сортове моркови са така структурирани, че могат да се съхраняват дълго след прибирането на реколтата и да се влагат в туршии.

Разбира се, най-добрите сортове са универсалните. Някои от тях притежават няколко качества едновременно: сладки, сочни, богати на витамини и могат да се съхраняват дълго време. Така че, ако нямате конкретни предпочитания, просто ги засейте.

За тези, които искат по-голямо разнообразие, вече стават популярни цветните моркови: жълти, бели, червени, лилави, черни и двуцветни. Жълти, бели, червени, лилави, черни и двуцветни - те са много красиви, но не става въпрос само за външен вид. Някои от тях са богати на антиоксиданти, други са подходящи за готвене, червените са богати на ликопен, а белите са за тези, които са алергични към оцветители.

Отглеждане на моркови

Морковите са студоустойчиво растение. Семената им покълват при +3, +4°C, а разсадът лесно преживява студове до -3, -4°C. Това означава, че можете да го засеете още през март. Важно е обаче да се съобразявате с метеорологичните условия тук. Ако пролетта е ранна и топла, това е най-подходящото време. Ако обаче март е студен и земята е замръзнала, по-добре отложете сеитбата за април. При температура от +3 до +4°C покълването на семената ще отнеме много дълго време - от 15 до 20 дни. Когато обаче почвата се затопли до +20°C, те ще покълнат по-бързо - за 8 до 10 дни.

Подготовка на семената от моркови за сеитба

Проблемът със семената от моркови е, че те са твърди и жилави. Семената от моркови съдържат много етерично масло, което не им позволява да покълнат. Затова първо трябва да се накиснат в гореща вода (+40 до +50 °C) за 24 часа; водата трябва да се сменя на всеки 2-3 часа, за да се отцедят етеричните масла, и да се добави гореща вода.

Друг метод е семената да се поставят в малко количество вода с добавени няколко капки водороден пероксид. В този случай етеричните масла ще се изпарят по-бързо, за около 30 минути. След като се накиснат във вода за необходимото време, семената могат да се изсушат за засяване.

Сеитба на семена от моркови

Семената от моркови трябва да се засяват на дълбочина 1 cm. Разстоянието между редовете е 15-20 cm. Разстоянието между редовете трябва да е 5-7 cm, но това е трудно да се спази при сеитбата - семената са много малки. Затова те обикновено се засяват по-гъсто, а след това се разреждат.

Правила за отглеждане на моркови

Гъсто поникналите моркови трябва да се прореждат два пъти. Първият път трябва да се направи, след като растението има един или два истински листа. По това време оставете 1,5-2 cm между растенията; вторият път - когато растението образува 3-4 истински листа. Тогава разстоянието между растенията трябва да е 5-6 см.

Морковите не обичат честото поливане. Излишъкът от влага ще доведе до това, че те ще станат воднисти и ще се съхраняват лошо. През хладното и влажно лято те изобщо не се нуждаят от поливане. Ако обаче вегетационният период е горещ и сух, поливането е необходимо. То обаче рядко е по-често от веднъж на две седмици. Разход на вода: 4-5 литра на квадратен метър.

Морковите са много чувствителни към високото съдържание на соли в почвата, а всички минерални торове са соли. Затова те трябва да се прилагат на порции.

- През есента, при окопаване: 2 супени лъжици двоен суперфосфат и 1,5 супени лъжици калиев сулфат на квадратен метър. Разпределете тора равномерно, преди да обърнете почвата.

Растения, които да засадите близо до морковите

Придружаващото засаждане е метод, използван за получаване на добре балансирана градина, в която симбиотичните растения са групирани бли...

- През пролетта, преди сеитба: 1 с.л. двоен суперфосфат и химически тор на 1 кв.м. Разпределете тора равномерно по повърхността на почвата и разбъркайте.

- На лехата при засяване: една шепа пепел на 1 m2.

- Ако почвата е твърда и разредена, най-добре е да се внесе хумус през есента или пролетта преди сеитбата. Под моркови може да се прилага само хумус. Строго забранено е внасянето на пресни торове дори през есента. Това е така, защото морковите ще изгният.

Прибиране на морковите

Някои кореноплодни култури, например пащърнакът, стават по-сладки "под въздействието" на студа. През това време нишестето се превръща в захар. От друга страна обаче, морковите губят вкуса си, тъй като в чист вид се натрупва захар, а не нишесте. Поради това те трябва да се отстранят преди замразяването. Обикновено това става през втората половина на септември. По това време на деня морковите са значително по-сладки, тъй като хранителните вещества, съхранявани в листата през деня, се доставят в кореноплода по-близо до залеза на слънцето. Сутрин морковите имат по-малко захар, защото растението я изразходва за дишане.

Искате да привлечете много пеперуди в градината и на терасата си? Засадете ТЕЗИ цветя!

Пеперудите могат да бъдат чудесно допълнение както към малки, така и към големи градини. За да привлечете пеперуди, не е достатъчно сам...

За съхранение отрежете върховете на кореноплодните моркови, като оставите около 2 cm стъбло. След като изкопаете морковите, незабавно отстранете зелените листа. Това е така, защото листата бързо изпаряват водата и кореновите моркови започват да изсъхват. Това води до лошо съхранение. След като върховете са отрязани, морковите трябва да се изсушат на сянка. Едва след това те могат да се изпратят в избата.

Ето как да отгледате вкусната и полезна БАКЛА в двора си лесно и ефективно

Правила за съхранение на моркови

Когато през есента вали дъжд, изкопаните моркови могат да се замърсят от почвата. Оставете ги да изсъхнат на сянка и след това ги обелете. Не искате обаче да прекалявате и да оставяте всичко, което не е било обелено. По-важно е да не повредите кореноплодните зеленчуци, защото в противен случай те няма да се съхраняват добре. Също така не мийте морковите, тъй като това ще ускори появата на болести.

Срокът на съхранение на морковите зависи от качеството на кореноплодите. Малките, повредени или болни корени ще изгният по-бързо. Големите, сухи и добре узрели моркови ще се съхранят най-дълго. Съществува и зависимост, че острите корени имат по-кратък срок на съхранение от тъпите корени. Морковите се съхраняват най-добре при температура 0-1°C.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com