Ето как да отгледате вкусната и полезна БАКЛА в двора си лесно и ефективно

20459
Ето как да отгледате вкусната и полезна БАКЛА в двора си лесно и ефективно
Снимка: iStock

Баклата е красив зеленчук, който напоследък незаслужено остава на заден план на трапезата. Той расте само на открити, слънчеви места и дава по-малко реколта на сенчести места. Освен това често е нападнат от акари.

Най-добрата почва за отглеждане на бакла е песъчливо-глинестата; ако почвата е кисела, е необходимо третиране с вар. Ако почвата е много кисела, трябва да се прилага вар, негасена вар, вар и натриев нитрат.

Ето какво да направите в градината, за да хапвате МНОГО цветни ЧУШКИ това лято!

Чушки в градината: Ползи от придружаващо засаждане

Засяването на подходящи растения едно до друго е тайната за добрата реколта на градинарите. Ползите са безброй, а не е трудно да се пос...

Хиоска е най-подходящият сорт за отглеждане в нашата страна. Той е ранен сорт, който се характеризира с големи, нежни чушки. Вегетационният му период е 85 дни, а височината му е около 1 метър. Приготвя се предимно зелен, а цветът на узрелите семена е от по-малко значение.

Баклата може да издържа на температури до 6°C под нулата в ранните етапи, така че има минимална опасност от измръзване при сеитба през пролетта. Мястото трябва да се подготви от есента и леко да се обработи с мотика на дълбочина 8-10 cm при сеитбата.

Обработката на почвата за отглеждане на бакла започва през есента. Преди дълбоката оран трябва да се внесе достатъчно количество тор; засява се на редове на разстояние 50 cm един от друг, като разстоянието между семената в реда е 8-10 cm. Семената се засяват на дълбочина 5-6 cm.

Пролетната сеитба е подходяща за северните региони, докато есенната сеитба е възможна на юг и трябва да се извърши през октомври или началото на ноември.

Защо има черни петна по чушките? Причини и решение

Чушките са любими на градинарите и се предлагат в много разновидности, от които да избирате. Имат нужда от определена грижа и добрия ус...

Баклата предпазва нискорастящия зеленчук от вятъра. Тъй като този зеленчук е свободно стоящ и изправен, той обикновено се засява на редове, а не фитарии. Поради това е подходяща за защита на нискорастящи зеленчуци и плодове от вятъра. Един ред от бакла може да се засее в края на лехата с краставици или до динята, където расте добре.

Тези билки са толкова лесни за гледане, че можете да си ги отглеждате и в малкия апартамент

За да се получи добра реколта, растенията трябва да се окопават редовно. Първото окопаване трябва да се направи леко, когато растенията имат пет или шест листа, а след това според нуждите в зависимост от състоянието на плевелите. Навременното поливане спомага за получаването на високи добиви.

Есенното засаждане трябва да се извърши в края на октомври или началото на ноември. Необходими са 1,5-2,5 кг семена на 100 квадратни метра площ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com