Засаждане на боровинки - триковете, които всеки градинар трябва да знае

12469
Засаждане на боровинки - триковете, които всеки градинар трябва да знае
Снимка: Pixabay

Всяка година нараства интересът на градинарите към градинската боровинка. И това изобщо не е изненадващо: плодовете на това растение са не само вкусни, но и съдържат огромно количество полезни вещества. Но често се случва така: начинаещ градинар купува разсад от боровинки, засажда го и след това, поради неправилни земеделски практики, бързо се разочарова.

Условия на отглеждане

Най-често срещаната боровинка в природата е блатната боровинка. Обикновено расте в блатисти редки гори, блатисти мъхести гори и торфени блата. Естествените храсти достигат височина от 30 см, докато сортовите храсти могат да достигнат 70 см. По принцип, ако се опитате много, дивите боровинки могат да се отглеждат на собствения ви парцел. Но не забравяйте, че произвежда първите си плодове едва когато достигне възраст 11-18 години. Но сортовите сортове често са готови да дадат плод още след 2-3 години.

Видове

Ако се интересувате от високи боровинки, обърнете внимание на ранозреещите сортове или среднозреещите сортове „Патриот“, „Блукроп“, „Уеймут“, „Ранкокас“.

Друг интересен сорт е "Син гигант", чиито плодове растат с размер на череши. А „Розово шампанско“ изненадва всички с ярко розовите си ароматни плодове.

Отглеждане на боровинки: Добрата грижа за УСПЕШНА реколта

Засаждане

Най-добре е да закупите разсад със затворена коренова система (в контейнери, кутии, саксии). Засаждането на градински боровинки може да се извърши през есента и пролетта - последното време на годината е особено желателно, тъй като рискът от замръзване на млади растения през зимата е намален.

Боровинките обичат светлината и не понасят студени ветрове, така че се опитайте да намерите слънчево място без течение. Ако плодовете са засадени в сянката на дърветата, реколтата ще бъде малка и плодовете ще бъдат кисели.

Най-добрият район за засаждане на боровинки е район с кисела почва (pH 3,5-4,5). Торфено-пясъчните, торфено-глинестите добре дренирани покрития са много подходящи. Между другото, за подкисляване на почвата можете да използвате разтвор на лимонена или оксалова киселина (добавете 3 супени лъжици киселина на 10 литра вода), както и ябълчена киселина или 9% оцетна киселина (100 ml киселина на 10 литра от вода).

Не се изисква тор при засаждане. Препоръчително е да засадите високи боровинкови храсти на разстояние 0,75-1,2 м един от друг.

Корените на боровинките са много деликатни. Следователно не можете просто да прехвърлите разсада от саксията в дупката. Така че кореновата система е обречена на смърт. Ето защо, за начало, спуснете разсада заедно с контейнера във вода за 10-15 минути. След това внимателно извадете растението от временната му къща и изправете корените, изчистете ги от излишната пръст.

След това потопете разсада в земята с 5-6 см по-дълбоко, отколкото е израснал в контейнера, и покрийте повърхността на почвата с дървени стърготини, което ще предпази боровинките от плевели, ще запази влагата и ще служи като отличен тор във времето.

Правилна грижа

Боровинките обичат редовното плевене. Разхлабването на почвата също е полезно, но само на дълбочина не повече от 8-10 см.

Не позволявайте почвата да изсъхне. Това растение има голяма нужда от влага, така че постоянно наблюдавайте водния режим. Осигурете навременно и обилно поливане.

Боровинкови храсти във вашата градина: Ето как

При горещо и сухо време напръскайте боровинките допълнително със студена вода. Стагнацията на водата е нежелателна. Спазвайте мярката за поливане.

Не се препоръчва да се режат млади боровинки, освен в началото на пролетта, премахване на болни, счупени или слаби клони, пълзящи по земята от неплодоносни храсти. Сериозното подрязване на храста се извършва, когато растението достигне 10-12-годишна възраст.

Полезно е да се хранят боровинките два пъти през пролетта: първият път, когато пъпките набъбнат, вторият път след 6-7 седмици. Минералните торове са идеални за това. Органичните са противопоказни.

За зимен подслон е най-добре да изберете нетъкан материал, чул. Но забравете за пластмасовото фолио.

Времето за прибиране на реколтата зависи от сорта боровинки (ранозреещи - първата десетдневка на юли, среднозреещи - втората или третата десетдневка на юли, къснозреещи - втората или третата десетдневка на август).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Защо репичките стават горчиви?

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com