Златните правила на доброто поливане

2293
Златните правила на доброто поливане
Снимка: jwvein / Pixabay

Оптималното количество вода за поливане на растенията е много необходимо, за да се осигури качествен растеж и да се предпазят от изсъхване. Важно е да знаете, че всяко растение има свои собствени характеристики и график за напояване, оптималното количество вода и нейната честота, както и други важни моменти, които ви позволяват да получите гарантиран висок добив дори при честo лошо време и температурни промени. В нашия кратък преглед ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани с  правилното поливане:

Не забравяйте да поддържате постоянно ниво на влага в почвата

Здравето на всяко растение зависи от няколко фактора наведнъж, сред които влажната почва заема едно от най-важните места. Този параметър е важен за растението на всеки етап от неговия растеж: от разсада до плода. На етапа на първоначално развитие на растението си струва леко да увеличите интервала между поливанията, така че почвата му да има време да изсъхне - по този начин кореновата система ще се развие много по-добре.

Често срещани грешки при поливане на растенията в градината

Поливайте възможно най-малко, но по-обилно и повече

Особено това правило важи за цветни лехи и предни градини с цветя, които трябва да бъдат обилно и ефективно поливани с вода няколко пъти седмично, като се обръща внимание на всяко парче земя и не се пропуска нито едно растение. Ако е възможно, поливайте растенията рано сутрин или късно вечер. Факт е, че ако ги полеете директно под изгряващото слънце, тогава водата ще се изпари много бързо, без да прониква в почвата и да насища растението с влага. При вечерно или сутрешно поливане растенията абсорбират добре водата, което е практически невъзможно при пряка слънчева светлина. Като цяло правилото е просто - поливайте веднага след зазоряване или преди залез слънце, това правило важи за всякакви растения.

Няма нужда да поливате листата отгоре

Факт е, че през нощта, когато влагата се изпарява изключително бавно, листата могат да се заразят с различни заболявания, характерни за определен вид растение. Но следобед, ако поливате при жалко слънце, може да се появят изгаряния по листата, които да се получат поради отразяването на слънчевите лъчи през капките вода и нагряването на повърхността на листата.

7 трайни растения за градината, които могат рядко да се поливат

Поливайте обилно, като правите почивки между поливанията

Водата трябва да се абсорбира добре дълбоко в почвата, за да достигне до кореновата система на растението и да навлажни земята около него за по-добро усвояване. Вместо да отделяте половин час за 1 непрекъснато поливане, по-добре е да разделите процеса на 3 интервала от по 10 минути с петминутна почивка между тях. Така влагата определено ще се абсорбира по-добре в земята и ще осигури на растението качествен растеж през целия му живот.

Избягвайте моменти, в които почвата се преовлажнява

Ефектите от пренапоената почва минимизират възможността влагата да проникне директно в кореновата система на растенията, което причинява смърт на корените поради недохранване. Ето защо в никакъв случай не наводнявайте растенията с огромно количество вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com