Община Ивайловград стартира мащабен проект за антична вила "Армира"

19648
Община Ивайловград стартира мащабен проект за антична вила "Армира"
Снимка: Община Ивайловград

Инженерингова поръчка за проектиране, Строително-монтажни работи (СМР) и консервационно-реставрационни работи на антична вила „Армира“ обяви Община Ивайловград. Прогнозната стойност на обекта е 6,3 млн. лв. без ДДС (или 7,6 млн. лв. с ДДС), предаде кореспондентът на Actualno.com.

Дейностите по проекта са разделени на три обособени позиции.

Вила "Армира", където времето е спряло

Вила "Армира" е антична римска вила в близост до Ивайловград.  Днес тя е паметник на културата с национално значение. От 2014 г. е...

Първата е за проектиране, СМР и авторски надзор на вила "Армира", археологическия комплекс западно от нея, посетителския център и околното пространство, на стойност почти 5 млн. лв. без ДДС. Втората касае наблюдателната кула и е за 585 хил. лв. без ДДС. Третата е изграждане на алея, разширяване на посетителски паркинг и обръщало за автобуси с прогнозна стойност 767 хил. лв. без ДДС.

Археологическият обект е с обща площ от 22 511 кв.м. и е паметник на културата. Недовършената водонапорна кула е с площ от 10 489 кв.м.

За осигуряването на допълнителен паркинг ще се използва имот с площ от 4923 квадрата. Като цяло, проектът цели благоустрояване на територията, консервация, реставрация, социализиране и експониране на археологическите обекти в нея - недвижима културна ценност от национално значение, а също така ремонт и реконструкция на съществуващия сграден фонд и неговата адаптация.

Голямата част от финансирането е осигурено от ОП „Региони в растеж“ с проект „Развитие на туристически атракции“, а собственото участие на общината – до 1,5 млн. лв., се обезпечава чрез заем от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“.

За седма поредна година в Ивайловград се проведе кулинарния фестивал (СНИМКИ)

За седма поредна година международният фестивал “Кулинарното наследство на Тракия” показа поминъка, традициите и занаятите ...

„Заложили сме една нова инициатива, която предвижда недовършената от десетилетия язовирна кула да бъде оборудвана с асансьор, а на върха ѝ да бъде разположена наблюдателна площадка с помещение за 3D проекция. Целта е туристите да получават информация къде какво на територията на нашата община и в съседните две държави - Гърция и Турция, може да бъде посетено. Предвиждаме изграждане на изцяло нов подземен информационен център. Говоря за информационен център, в който да има галерия, ресторанти и до тях да се стига чрез топла връзка чрез сегашния посетителски център“, каза по-рано в интервю за Actualno.com кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

Управата смята също така да се възстанови Римската баня, която не само може да се види, а и да се ползва. „Мисля, че ще е възможно да направим и стрелбището, което е близо до вилата, да се разхождат каляски, да има стрелби с лъкове. Идеята е да се върнем в онова време, в което да видим как са се практикували местните занаяти. Предвидени са съответно павилиони, където туристите могат да наблюдават работата на занаятчиите. Да опитат и кулинарни специалитети от онова време“, каза още Овчарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com