Възстановяват Голямата базилика в Пловдив

16208
Възстановяват Голямата базилика в Пловдив

Преди 33 години в центъра на Пловдив при изкопни работи за подлез бяха открити останките от раннохристиянска църква от V-VI век. Размерите на сградата показват, че най- вероятно става дума за епископска катедрала - дължината е над 86 метра, а ширината - около 40. Мозайките, открити тогава, не бяха консервирани както трябва, въпреки обещанията и години наред теренът обрастваше с трева и саморасли дървета. От тази седмица започна възстановяването на обекта, а след две години тук, между булевардите "Княгиня Мария-Луиза" и "Цар Борис III Обединител", в подножието на Католическата църква, ще бъде издигната сграда на два етажа, която ще експонира уникалните мозайки, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Археолозите откриха два етапа на строителство- голямата базилика е построена в началото на V век върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции. Тя съществува до седми век, трикорабна е, с апсида в източния край на централния кораб. Корабите са разделени от 14 подпорни колони, като се редуват две мраморни и една зидана. Сградата е проучена до нивото на оцелелите мозаични подове, неразкритата част се намира на дълбочина до три и половина метра под пътя. Част от нея попада под Католическата църква в близост.

Пловдив посрещна частици от мощите на Св. Николай Чудотворец

В ранното утро днес духовници на Кипърската православна църква донесоха за поклонение свети мощи на двамата Божии угодници - свети Ни...

Всички разкрити помещения досега са покрити с уникални многоцветни мозайки на обща площ от 700 кв. м. Преобладават характерните за втората четвърт на V век геометрични мотиви и изображения на птици, което има отношение към датирането на сградата, но има и други, типични за по- късен период. През 2002 година имотът, на който е разположена Голямата базилика, бе продаден от общината на частна фирма, но след седемгодишна съдебна битка следващата управа успя да го върне на общината и на държавата. Възстановяването на обекта и експонирането на мозайките ще се финансира от фондация "Америка за България" на стойност около 5 млн. лв. Археолозите вече започнаха разкриването на мозайките сантиметър по сантиметър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини