Най-добрите танцьори ще се състезават в конкурс "България танцува" в Димитровград

3902
Най-добрите танцьори ще се състезават в конкурс "България танцува" в Димитровград
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-добрите танцьори в страната ще се състезават от 18 до 20 ноември 2022 г. в спортна зала „Младост” в Димитровград, където ще се проведе XVI-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - класически балет, характерни и съвременни танци "България танцува`2022".

В събитието ще вземат участие над 1200 танцьора от България, които ще се представят в 48 състезателни категории в три танцови стила - класически балет, характерни и съвременни танци. 42 танцови формации и 30 индивидуални участника от цялата страна са заявили участие в конкурса, както и от Националното училище по танцово изкуство в София, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив, Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” в Бургас и Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна.

Уважавано жури в състав проф.Хикмет Мехмедов, Небойша Славкович – зам.председателя на сръбската танцова федерация и международен съдия към Световната танцова организация (IDO), Марта Петкова – главен художествен ръководител на Софийската опера, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, прима-балерината на софийска опера и балет Дарина Бедева и Весела Василева – преподавател по класически балет в Националното училище по изкуствата "проф. Веселин Стоянов" – Русе ще определят най-добрите изпълнения в тридневната надпревара.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград. Организатор е Общински център за танцово изкуство "Галаксико" с ръководител Тихомир Митев. Конкурса има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове. В двудневния танцов маратон ще се определят най – добрите танцьори в различни танцови направления във всяка възрастова група и състезателна категория.

За първи път тази година ще бъдат раздадени и академични награди. По преценка на журито, всички класирани от 1-во до 3-то място в IV-та възрастова група - сола, ще имат възможност да бъдат приети без предварителен приемен изпит в катедра ,,Хореография" на АМТИИ ,,Проф.Асен Диамандиев” – Пловдив; Стипендия от доц.д-р Диляна Никифорова за обучение в Балетна академия Марян 2023 г.

Наградния фонд предвижда: Купа на Кмета на Община Димитровград за цялостно представяне на колектив; Гран При на Министерство на Културата; Гран При на Министерство на Образованието и науката; Купи за най-добро представяне на колектив за всяка една жанрова категория - класически балет, характерни танци и съвременни танци; Национални стипендии по програма на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби за I, II и III място в IV възрастова група, категория - соло в раздел Класически балет, Характерни и Съвременни танци; Плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови изпълнения за всяка една възрастова група и жанрова категория; Медали за І, ІІ и ІІІ място за индивидуалните изпълнения и дуети за всяка една възрастово група и жанрова категория; Дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в различните жанрови и състезателни категории и възрастови групи;Парични награди за колективи с най-високи резултати в конкурса, осигурени от Община Димитровград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com