Общината в Димитровград ще предоставя безплатно компостери за домашно компостиране

3019
Общината в Димитровград ще предоставя безплатно компостери за домашно компостиране
Снимка: Община Димитровград

Община Димитровград ще предоставя безвъзмездно на гражданите на Димитровград, включително кварталите на града, компостери за домашно компостиране. Новата екологична инициатива на общината, с която ще се предоставят безвъзмездно компостери е с цел да се опази чистотата и приветливия вид на населените места. На този етап кампанията обхваща града и кварталите, а на следващ ще се разшири обхвата и ще покрие и останалите населени места в общината. Напоследък Все повече зачестяват случайте в селата и града, в които хората изхвърлят лисна маса до бункерите. Ангажимента на фирмата, извършваща събиране и извозване на битови отпадъци е да извозва и депонира твърдите битови отпадъци, като зелената листна маса, треви, клони и други растителни отпадъци от дворните места не попада в категорията „битови отпадъци”.  

От 1-ви януари до 15-ти февруари 2022 г. жителите на Димитровград и кварталите могат да подадат заявление, за получаването на компостер за домашно компостиране. 

За да кандидатстват, гражданите трябва да са собственици на имота, върху който ще разположат компостера, дворното място (незастроената площ) в имота да е не по-малко от 300 кв.м., като регламентът допуска в един имот да се разположи не повече от един компостер.  

Желаещите да получат безплатен компостер трябва да подадат заявление по образец с приложено към него копие на нотариален акт, удостоверяващ собствеността на имота от заявителя.  

Заявлението може да бъде получено в деловодството на Община Димитровград (бул. „Г.С.Раковски“ №15) или да се изтегли от сайта на Община Димитровград (линк).  

Документите се подават лично в деловодството на Община Димитровград на бул. „Г.С.Раковски“ №15, както и на e-mail: eko@dimitrovgrad.bg.

Раздават 200 компостера на жители от община Нови пазар

Община Нови пазар ще раздаде 200 компостера на хора от града и селата, чийто имот е с двор и зелени площи. Един компостер е с вмес...

Постъпили заявления без приложено копие на нотариален акт няма да бъдат разглеждани.

Какво е компостиране? 

Това е процес на разграждане на биоразградими отпадъци в присъствието на кислород, под действието на множество микро и макроорганизми – бактерии, гъби, червеи, охлюви, мравки при подходящи стойности на влага и температура. Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт богат на органични съставки, естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за нашите растения, подобряващ структурата, състава и задържането на влага в почвата. Всеки от нас може лесно да си направи компост; няма разход на електроенергия,няма разходи за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда.  

Защо да компостираме? 

Bъвeждaнeтo нa ĸoмпocтepитe имa пpяĸ eфeĸт, тъй ĸaтo ceмeйcтвaтa щe мoгaт дa cъбиpaт cвoитe зeлeни oтпaдъци и дa нe ги изxвъpлят в oбщитe cъдoвe или на нерегламентирани места. Oбщинa Димитровград плaщa oтчиcлeния нa дъpжaвaтa зa oтпaдъцитe, ĸoитo дeпoниpaмe нa дeпoтo. C тeзи ĸoмпocтepи ce oпитвaмe дa пoĸaжeм нa xopaтa, чe ocтaвяйĸи зeлeнaтa мaca и другите биоразградими отпадъци в двopa зa ĸoмпocтиpaнe и използването им cлeд няĸoлĸo мeceцa като компост, щe пoмoгнaт нa вcичĸи за намаляване количеството на кройно депонираните отпадъци и намаляване зъмърсяването на населените места с растителни отпадъци.  

Деца от Бургас научиха какво е компостиране

В Бургас се проведе открит урок, организиран от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Идеята е, най-малките жители на град...

Чрез правенето на собствен компост: 

спестяваме пари като намаляваме необходимостта от закупуването на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове;

подпомагаме себе си и нашата околна среда;

всеки от нас генерира около 500 кг отпадъци годишно; приблизително 30-40% от това количество са органични отпадъци, които вместо да бъдат депонирани на депо могат да бъдат компостирани и оползотворявани.

ще изпълним изискванията и целите за ограничаване на количеството депонирани битови биоразградими отпадъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com