3 съставки, които да сложите в кафето си, ако имате висок холестрол

5576
3 съставки, които да сложите в кафето си, ако имате висок холестрол
Снимка: iStock

Кафето е не само една от най-консумираните, но и една от най-противоречивите напитки. Въпреки нестихващите дебати относно ползите и вредите от неговата консумация, излизат все повече изследвания, насърчаващи употребата му. Позовавайки се на научни експерти, изданието Тhe Health посочва 3 съставки, които трябва да се добавят към напитката с цел сваляне на холестерола. Те не само ще я направят по-здравословна, но и ще подпомогнат процесите на изхвърлянето на излишните липиди от кръвта. Изданието съобщава, че само по себе си кафето не може да свали холестеролните нива дори и консумирано в комбинация с изброените съставки, ако не се съчетава с придържане към назначеното лечение, адекватен хранителен и двигателен режим.

Три добавки, достъпни за всеки, които може да се използват в случая, са овесено мляко, какао и канела.

С какво трябва да пиете кафето, ако искате да свалите холестерола?

Растителното мляко в много отношения превъзхожда кравето. Но за разлика от сметаната, която има повече мазнини, овесеното мляко е добро за здравето на сърцето.

Вместо кафе: 5 причини да започнете да пиете цикория

Какаото на прах съдържа антиоксиданти и фибри. Какаото е еднакво полезно както в млякото, така и в кафето. Просто добавете една лъжица какао на чаша кафе, съветват от здравния портал.

Канелата е богата на антиоксиданти, които намаляват риска от възпаления и понижават нивото на лошия холестерол в кръвта.

В същото време тя регулира нивата на глюкозата и инсулина при пациенти с високи нива на глюкоза, а също така ускорява метаболизма.

Канелата има антимикробни, тонизиращи, противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства, има антиоксидантно действие върху човешкия организъм, подобрява концентрацията, зрителната памет и общия тонус. Поддържа здравето на устната кухина, като предотвратява развитието на бактерии Streptococcus mutans и биофилм Candida spp, които причиняват кариес и орални инфекции.

Подправката помага за защита на кръвоносните съдове, като подобрява притока на кръв и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Нейната консумация съдейства за намаляване на холестерола, захарта и мазнините (триглицеридите) в кръвта. Поддържа здравето на централната нервна и сърдечно-съдовата система. Полезна е за пациенти с диабет тип 2. Използва се в диетологията като естествен подсладител. Защитава Т клетките, които регулират имунните реакции на организма.

Благодарение на способността си да възстановява миелиновата обвивка на нервните влакна на главния и гръбначния мозък, канелата може да се използва за лечение на множествена склероза. Доказани са и нейните протективни ефекти срещу болестта на Алцхаймер чрез намаляване на амилоидните плаки, допълва още изданието.

Ароматна подправка подпомага смилането на мазни храни и разграждането на мазнините. Лечебният чай с мед и канела се използва в комплексната терапия за лечение на настинки. Също така ароматът на канела повдига настроението и насърчава отделянето на хормони на щастието, пише здравното издание.

НЕ пийте кафето с това - може да доведе до инсулт и бъбречна недостатъчност

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com