4 причини да се чувстваме уморени сутрин

13067
4 причини да се чувстваме уморени сутрин
Снимка: iStock/Guliver

Познавате ли състоянието, когато сте спали 7-8 часа през нощта, но на сутринта сте се събудили уморени? Каква е причината за това състояние? Ето какво може да повлияе на състоянието ни при събуждане.

Защо се случва да се чувстваме уморени след събуждане сутрин? Дългият и дълбок нощен сън ни позволява сутрин да станем от леглото енергични, бодри и весели. Но това е идеалното. Често в действителност започваме нов ден раздразнени, с мрачно настроение. Ето защо става така.

1. АТФ и мозъка

Ранните сутрешни часове на сън се считат за REM сън. За него е характерна по-голяма мозъчна активност. Ярко визуално проявление на церебралната функция е движението на очните ябълки. Цикличността на фазите на бърз и бавен сън през нощта неколкократно се повтаря. Доказано е, че по време на фазата на REM съня човек има запомнящи се сънища.

В бързата фаза мозъкът консумира значително количество от веществото аденозин трифосфат (или АТФ). АТФ е ключов източник и транспортер на клетъчна енергия. Това вещество придава жизненост и засилва вниманието, стимулира съня, така че човек не се чувства уморен сутрин.

2. Спите сами или не

Състоянието на бодрост и настроение след сън зависи от това дали човекът е спал в идеална изолация или с партньор.

Хроничната умора трябва да се лекува

Синдромът на хроничната умора се предизвиква най-често от други хронични заболявания, заяви терапевтът Тина Петровская в интервю, цитир...

Представителите на силния пол намаляват качеството на съня, когато леглото им е самотно. Ако една жена споделя нощния си сън с мъж, тя ще спи по-лошо. Но ако е имало интимност преди лягане, сутрешното настроение на жената ще бъде много по-добро и тя няма да обърне внимание на липсата на сън и умора.

3. В колко часа да си легнете

Тези, които се смятат за бухали, обичат да заспиват и да се събуждат по-късно, пикът им на жизненост се наблюдава през деня и вечерта. Но совите имат лошо качество на съня и безсъние.

Нощната активност засяга хипокампуса (регион на мозъка), който е отговорен за паметта и вниманието.

Безсънието води до намаляване на размера му, което провокира проблеми с ученето и влошаване на паметта и дори може да бъде първият предупредителен знак за болестта на Алцхаймер.

Знаците, които душата ви изпраща, за да ви каже, че е изморена

Ако се чувствате уморени непрекъснато и то след като сте си почивали цял ден, това вероятно не е само физическа умора. Когато се натруп...

4. Недостиг на захар

Храните, които ядем вечер, могат да повлияят на цялостното ни състояние. Например, консумирането на подсладени със захар храни преди лягане подобрява сутрешната бодрост. Повишената кръвна захар влияе върху функционирането на невроните. Последните са отговорни за нашия сън. Ето защо, след обилно хранене, хората обикновено са привлечени от идеята да подремнат.

5. Защо трябва да спите достатъчно

Човек трябва да спи най-малко 7 часа дневно. Лишаването от сън причинява раздразнителност, лоши спомени и отрицателни емоции.

Нарушениета на съня засяга качеството на паметта, а хроничното безсъние е изпълнено с развитието на сериозни заболявания и психични патологии. По време на сън мозъкът използва вреден протеин, който, когато се натрупва, поражда свързана с възрастта деменция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com