5 симптома, които може да са сигнал за ДИАБЕТ

28342
5 симптома, които може да са сигнал за ДИАБЕТ
Снимка: Pexels

Когато концентрацията на глюкоза в кръвта е прекалено висока, се отключва диабет. Той се изразява в различни симптоми, по които може да разберете, че сте предразположение към него или че имате такъв преди да ви диагностицира лекар. Обичайните симптоми на диабета за изтръпване в крайниците, жажда, често уриниране и внезапна загуба на килограми. Има обаче и други признаци, които са по-малко известни, но които също подсказват, че имате диабет. Ето кои са те.

Нарушено зрение – диабетът може да повлияе негативно и върху зрението. Ако диабетът е на по-ранен етап, няма може да фокусирате зрението си заради високите нива на глюкоза в кръвта. По този начин може да се промени и самата форма на очите. Може да ви се наложи да си вземете очила, които да ви помогнат да виждате по-добре. Консултирайте се с лекар, за да разберете дали диабетът е причина за влошеното ви зрение.

Защо захарният диабет тип 2 повишава риска от сърдечно и бъбречно заболяване?

Висока кръвна захар. Това е най-характерният симптом за едно от най-бързо разпространяващите се заболявания в световен ма...

Сух скалп и пърхот – това може да е самостоятелен проблем или признак за диабет. Когато захарта в кръвта е повече, отколкото трябва, организмът опитва да я изхвърли от тялото чрез често уриниране. Когато това се случва обаче, може да се дехидратирате и това да доведе до проблеми като сухота на скалпа и пърхот. Кожата на главата започва да се лющи, дразни и сърби. Вземете мерки, ако забележите пърхот по косата. Ако не изчезне, проверете нивата на захарта в кръвта.

Раздразнение по кожата – когато нивата на глюкозата са завишени, това се отразява върху кожата ви. Тя става много суха и започва да сърби. Може да почувствате този сърбеж по ходилата, краката, ръцете и дланите. Възможно е причина за сухотата и сърбежа да бъде и студеното време. Но ако това не е така, задължително си направете изследвания, в които да проверите кръвната си захар.

Нарушен слух – загубата на слуха може да е индикация за диабет. Ако забележите и най-малкия признак за това, се консултирайте с лекар. Според проучване, хората с проблеми със слуха са по-склонни да отключат диабет, повишавайки глюкозата в кръвта, от останалите. Това се дължи на факта, че нивата на захарта в кръвта могат да увредят вътрешното ухо.

Хъркане – нивата на кръвната захар и дихателното състояние са свързани. Проблемът с дихателните пътища в случая се нарича сънна апнея. Ако тялото произведе хормон на стреса по време на сън, това ще повиши захарта в кръвта ви. Хъркането може и да не е свързано с диабет, а друг здравословен проблем. Все пак има вероятност то да се появи вследствие на диабет.

Доказано: Популярен зеленчук бързо сваля кръвната захар

Диабет тип 2 може да се контролира чрез проследяване на баланса на кръвната захар. Диетата е неразделна част от терапията на засегнатит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

По колко ябълки могат да се ядат при диабет

Не комбинирайте тези 8 храни с яйца или закуската ще се превърне в отрова

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат банани

Как краката издават висок холестерол - 6 симптома, които трябва да знаете

С колко се вдига холестеролът, след като изядете 1 яйце

Колко кисело мляко може да се яде на ден

Инфекция на пикочните пътища при бременност може да е опасна за бебето: Ето как да се предпазите

4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Коя храна е функционална и как тя може да ни помогне

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com