Чаят от тези билки пречиства перфектно черния дроб от алкохола

12617
Чаят от тези билки пречиства перфектно черния дроб от алкохола
Снимка: iStock

Злоупотребата с алкохол има пагубен ефект върху цялото човешко тяло, но най-вече върху черния дроб - нашият естествен филтър, който страда най-много. Неговите клетки имат способността да се регенерират.

„Времето, необходимо за възстановяване на черния дроб, зависи от продължителността на приема на алкохол и степента на увреждане на органа“, каза хепатологът д-р Сергей Демид. Той препоръчва две билки за ускоряване на тези процеси - бял трън и жъкт кантарион.

Билки за пречистване на черния дроб от алкохола

Дори при минимална консумация на алкохол няколко дни, ще са необходими няколко седмици, за да може черният дроб да неутрализира разпадните си продукти и да се върне към нормална дейност. Но всеки следващ път периодът ще се удължава.

3 евтини напитки, които лекуват черния дроб

За да помогнете на черния дроб в този труден период, е необходимо да се придържате към определена диета. Хепатологът Сергей Демид споделя, че пикантните и мазни храни трябва да бъдат изключени от диетата.

Можете също така да използвате съветите на традиционната медицина, която препоръчва приготвянето на една от тези отвари в такава ситуация.

Бял трън - това е билка номер едно за спиране на възпалителни процеси не само в черния дроб, но и в жлъчния мехур. Една чаена лъжичка от нея се залива с 250 мл вряща вода и се оставя да се запари за половин час. Приемайте 100 ml преди хранене в чист вид или добавете към обикновения чай.

Жълт кантарион - листата на това растение са ефективно средство за лечение на хепатит, тъй като помагат за прочистване на черния дроб в случай на токсични лезии. За по-голям лечебен ефект отварата трябва да се приготви от два компонента: жълт кантарион и касис. Смесете една чаена лъжичка листа от тези растения, добавете 300 ml гореща вода, оставете за 15 минути на водна баня. Пие се по 150 мл преди хранене.

Тайната на лечебната сила на жълтия кантарион се крие в неговия многостранен състав. Първият и основен компонент е витамин Е , който защитава организма от свободните радикали. Витамин А има благоприятен ефект върху кожата, подобрява зрението, помага в борбата с вирусите, повишава имунитета. Витамин С възстановява еластичността на хрущяла, укрепва ставите и предотвратява образуването на ракови клетки в тялото. Рутинът осигурява здравината на кръвоносните съдове.

Танините, които ускоряват зарастването на рани и облекчават възпалението, са истински дезинфектант. Фитонцидите, които се наричат още билкови антибиотици, също са отговорни за антимикробния ефект на билката. За правилното функциониране на сърцето се грижи никотинова киселина, както и веществата хиперфорин и хиперицин.

Още: Лекар: Всички правим това, но то е по-опасно за черния дроб от алкохола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставенатя в нея информация не може да се използва за самолечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com