Диетолозите разкриват какви са ползите от куркумата за здравето

1156
Диетолозите разкриват какви са ползите от куркумата за здравето
Снимка: Nirmal Sarkar / Pixabay

Какво е куркума и какъв е нейният хранителен състав?

Куркумата е многогодишно растение от семейството на джинджифилови и е родом от Индия и югоизточните региони на Азия. Използва се коренът на тази билка, който при изсушаване и смилане дава прочутата златиста подправка с разпознаваем жълт цвят.

Що се отнася до хранителния състав, куркумата съдържа около 10% протеини, 7% мазнини, предимно въглехидрати, а по отношение на биоактивните съставки – включва богато количество витамин С, бета каротин (провитамин А), калий, желязо, както и други минерали и витамини, които микроелементи действат благоприятно на здравето.

Най-важното е, че в състава му се крият уникални полифенолни съединения, куркуминоиди (над 70% куркумин и по-ниски стойности на диметокси-куркумин и бис-деметокси- куркумин), които са показали невероятно широк спектър от ползи за здравето в проведени научни изследвания.

Научна подкрепа за ползите за здравето от куркума

Куркумата се използва от векове в народната медицина – Аюрведа от народите на Югоизточна Азия като подправка, билкова добавка и естествено противовъзпалително лекарство поради множеството ѝ ползи за здравето. Такава дълга традиция в употребата, лечението и известните плюсове създадоха интерес в съвременната наука, която активно изследва благоприятното влияние върху организма от няколко десетилетия.

И така, в официалната медицинска база данни с публикувани научни статии PubMed (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/) има почти 6000 такива, които говорят за различни ползи от куркумата при превенцията и лечението на много заболявания.

Повечето от тях обаче се отнасят до противовъзпалителните ефекти на куркумина, неговата подкрепа за здравето и функцията на черния дроб. Също и до детоксикацията, антиоксидантните и противоракови свойства, регулирането на кръвната захар, по-бързото заздравяване на рани, регулирането на теглото и т.н.

Задълбочен анализ на ползите за здравето

Диетологът на Натура Терапи – Сашко Дървошански, който задълбочено изследва хранителния и химичен профил, показанията и механизмите на действие на куркумата, споделя, че може да се откроят изключително малък брой активни съставки от природата с толкова много клинично доказани ефекти. Каква е тяхната роля спрямо ползите за здравето?

  • облекчаване на болка и възпаление – болката, ако изключим нараняване или настояща инфекция, най-често е резултат от хроничен проблем, дегенеративни състояния на костите и ставите или хронично възпаление. Винаги, когато имаме възпалителен процес в тялото, имунната система активира сигнални молекули, които дразнят нервите и сигнализират за болка в мозъка. Ако го успокоим, ще успокоим и болката. Куркуминоидите, въведени чрез употребата на куркума, може да са истински лек за възпаление и да премахнат болката от тялото по естествен начин без странични ефекти;
  • подобряване на антиоксидантния капацитет – куркуминоидите са доказани антиоксиданти, молекули, които ефективно неутрализират свободните радикали и защитават клетките на всички органи от оксидативен стрес, т.е. от щети;
  • подсилване функциите на мозъка – възпалението е в основата на дегенеративните промени, които настъпват с напредването на възрастта и са причина за развитието на деменции като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и др. Ползата от куркумата в този случай се корени в увеличаване на производството на протеин (BDNF), който позволява повторното свързване на невроните. Това помага да се поддържа добра когнитивна функция на мозъка, както и паметта и вниманието, като същевременно се намалява тревожността;
  • защита и подобряване здравето на сърцето – изследванията показват, че куркуминът може да подобри функцията на съдовия ендотел (вътрешната обвивка на кръвоносните съдове) и да предотврати увреждане на клетките на кръвоносните съдове. Тази полза е от ключово значение за поддържане на добра сърдечна функция, добро кръвообращение и налягане;
  • успокояване на болки в ставите и мускулите – почти всички ставни заболявания представляват или преминават в хронични възпалителни състояния (остеоартрит, ревматоиден артрит, подагра и др.). Със своя мощен противовъзпалителен ефект куркуминът успокоява възпалението и болките в коленете, бедрата, дланите или други стави в тялото. Освен това, когато имаме схванати или възпалени мускули в резултат на тренировка или нараняване, куркуминът е истинско решение за релаксация и намаляване на болката;
  • подпомагане здравето на храносмилането – лошото храносмилане е често срещан проблем на храносмилателната система, който също може да бъде облекчен с редовен прием на куркума. Помага при възпаление на стомашната лигавица (гастрит) и особено при такова на дебелото черво (колит), по-специално болестта на Crohn, за която има множество научни изследвания за ефикасното действие и ползите от куркумина при лечение на заболяването.

Включване на куркума в диетата

Знаейки всички тези предимства и ползи на куркумата, всеки би искал да включи повече от нея в диетата си. Лесно може да се добави към почти всяко пикантно ястие, самостоятелно или в комбинация с подправката къри, придавайки интересен азиатски привкус на ястията.

Понякога го добавят към смутита с плодове и зеленчуци, чай или лимонада с мед. Но е добре да се знае, че куркуминоидите, са молекули, които са трудни за усвояване и затова куркумата трябва да се приема със или след храна, като е най-добре е да се комбинира с мазнини и да се използва заедно с черен пипер или джинджифил, чиито остатъци подобряват абсорбция.

Ако искаме да използваме и усетим пълноценно ползите от куркумата за здравето, диетологът Сашко Дървошански препоръчва да използваме препарат, чиято формула гарантира това. Такъв е случаят с този от Natura Therapy, който съчетава патентования и клинично доказан Куркумин С3 Комплекс (който съдържа над 95% активни куркуминоиди от всичките 3 вида) и което е по-важното – свързан е с патентования Пиперин, екстракт от черен пипер, което увеличава усвояването на куркумин с 20 пъти.

Потенциални странични ефекти и съображения

Куркумата осигурява невероятни ползи за здравето, но нейният прием, особено като екстракт, може да предизвика дразнене при някои хора, които имат много чувствителен стомах. Тъй като приемът значително увеличава секрецията на жлъчка от черния дроб, това може да се окаже проблем за хора, които имат камъни в жлъчката или възпалени жлъчни пътища, защото има вероятност да наруши свободния поток на жлъчката.

В прекомерни дози също може да повлияе на кръвообращението и да допринесе за разреждане на кръвта, въпреки че това е много малък риск. Препоръчително е да се консултирате с лекар или специалист, когато се използва заедно с терапия за такива състояния, за да се избегнат потенциални странични ефекти и за да се възползвате от всички предимства и ползи по най-добрия начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com