Евтиният есенен зеленчук, който трябва да яде всеки диабетик

3211
Евтиният есенен зеленчук, който трябва да яде всеки диабетик
Снимка: iStock

Един евтин и често пренебрегван есенен зеленчук е най-ценен за диабетиците. Йерусалимският артишок, известен като земна ябълка или гулия, е полезен при диабет, според руския лекар Дмитрий Бистров. Той припомни, че диабетът е хронично заболяване, което възниква, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и когато тялото не може да използва ефективно инсулина, който произвежда.

Най-полезният зеленчук за диабетиците

Ерусалимският артишок е нискокалоричен продукт с много витамини, органични киселини, минерали и незаменими аминокиселини, обяснява специалистът. Растението съдържа пребиотични вещества, които спомагат за поддържането на здрава микрофлора на стомашно-чревния тракт.

В допълнение, гулията съдържа естествен полизахарид, който намалява нивата на кръвната захар, подобрява липидния метаболизъм, като по този начин намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Сладникавият вкус на растението се свързва с фруктозата, която не предизвиква отделянето на инсулин.

Лекар: Това е най-добрият и най-евтиният плод за диабетиците

Д-р Бистров добави, че земната ябълка е непретенциозна в отглеждането, може да оцелее през зимата в голяма саксия на балкона.

„Ако не е възможно да се консумират грудките в сурово състояние, тогава можете да въведете гулията под формата на флейк, прах или неподсладен сироп“, допълва специалистът.

Земната ябълка съдържа следните вещества:

  • Разтворими фибри – пектин - помагат за възстановяване на здравословния бактериален баланс. Това повишава устойчивостта на стомашно-чревния тракт към вируси и патогенни бактерии. Помага за премахване на токсини, канцерогени, тежки метали и др.
  • Протеини и мазнини от растителен произход - мастните киселини регулират метаболизма. А протеините са необходими за синтеза на инсулин, повишават устойчивостта към вируси и инфекции, нормализират хормоналния баланс и нормализират нивото на хемоглобина.
  • Органични киселини - предотвратяват отлагането на соли в ставите, повишават секрецията на жлъчката и секретите на слюнчените жлези, а също така подобряват чревната подвижност, което има положителен ефект върху процеса на храносмилане.
  • Есенциални аминокиселини - влияят върху стареенето и всички видове метаболитни процеси, състоянието на нервната система и общото психическо състояние, имунитета и скоростта на регенерация.
  • Инулин - неутрализира действието на токсичните вещества, нормализира метаболизма. Регулира нивата на кръвната захар, намалява количеството на "лошия" холестерол и насърчава синтеза на гликоген, възстановява здравата микрофлора и подобрява имунитета. Този фруктозен полимер предотвратява образуването на кръвни съсиреци и подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Подпомага усвояването на калций и магнезий. Влияе положително на имунната система.
  • Витамини А, В1, В2, В6, С, РР - те имат противовъзпалително и антиалергично действие, помагат за укрепване на кръвоносните съдове, намаляват вероятността от спазми и регулират процеса на регенерация. Стимулират производството на хормони. Тези витамини помагат за усвояването на много минерали. Те са необходими за здравословното протичане на метаболитни процеси от всякакъв тип, нормализиране на работата на мускулната, нервната, кръвоносната и храносмилателната системи. Подпомагат растежа и диференциацията на клетките, укрепват мембранните структури.

Oще: Лекар: Това са най-добрите закуски за диабетиците и хората с преддиабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com