Храните, които вредят на кожата ни

1879
Храните, които вредят на кожата ни
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно ви е известно, че диетата влияе не само върху фигурата, но и върху вида на кожата ви. Определени храни могат да провокират акне, а други да ускорят появата на фини линии и бръчки. Ето кои храни трябва да избягвате, ако  искате да запазите свежестта и сиянието на кожата си.

1. Преработени меса

Преработените меса съдържат големи количества наситени мазнини и нитрати, които водят до възпаление. Консумацията им значително влошава акнето.

2. Мазни меса

Консумацията на месо с високо съдържание на наситени мазнини може да допринесе за образуването на акне. Това се дължи на големите количества инсулиновият растежен фактор в него, който стимулира производството на полови хормони (андрогени). Те водят до свръхсекреция на себум и в крайна сметка до образуването на акне.

3. Краве мляко и други млечни продукти

Изследванията показват, че консумацията на голямо количество млечни продукти (по-специално краве мляко) може да причини акне.

Доказано е, че млечните продукти от краве мляко (като кисело мляко и сирене) повишават инсулиноподобния растежен фактор 1 (IGF-1), което причинява стимулира секрецията на мастните жлези на кожата.

Интересното е, че нискомасленото/обезмасленото мляко причинява повече акне от обикновеното мляко. Причината може да бъде по-високото съдържание на захар в нискомаслените млечни продукти.

4. Суроватъчен протеин

Според д-р Анна Гуанче, сертифициран дерматолог и основател на Bella Skin Institute, суроватъчният протеин може да причини акне. Консумацията му води не само до изграждане на чиста мускулна маса, но също така създава перфектна среда за свръхсекреция на себум.

5. Храна, затоплена в микровълновата фурна

Храната, затоплена в микровълновата фурна, поглъща токсините от пластмасовите съдове и това се отразява негативно на кожата ни.

6. Майонеза

Нещата, които правят мазната ви кожа още по-мазна

Вероятно не сте знаели, но себумът помага на кожата ви да остане влажна и хидратирана. Когато е в твърде голямо количество, обаче, може...

Майонезата е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които насърчават възпалителните процеси.

7. Сладкиши

Сладкишите съдържат голямо количество захар, която се отразява негативно на фините линии и бръчки. Диетите с високи концентрации на захар и преработени въглехидрати, имат потенциал да повлияят негативно на производството на колаген.

8. Тестени изделия 
Поради високото си съдържание на натрий, тестените изделия водят до дехидратация на кожата и допринасят за образуването на бръчки и фини линии.

9. Изкуствено подсладени храни

Ледени кубчета за гладка и стегната кожа

На всички ни е известно, че благодарение на питейната вода, ние поддържаме кожата си копринено нежна и гладка. Без значение дали страда...

Доказано е, че изкуствените подсладители могат да повлияят на хормоните ни по същия начин както захарта. Храните, които съдържат изкуствени подсладители, включват всичко от бонбони до сладолед и дори закуски с овесени ядки.

10. Бял хляб

Рафинираните въглехидрати в белия хляб са един от най-значителните фактори за гликирането - процес, при който захарта се прикрепя към колагена.

11. Храни с висок гликемичен индекс

Захарта е враг №1 на колагена в кожата, независимо дали е от преработени храни или не. Според Даян Мадфес, доктор по медицина, FAAD и асистент професор по дерматология в Медицинското училище в планината Синай, захарта предизвиква повишаване на нивата на инсулин. Това води до възпаление и увреждания, причинени от свободните радикали. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com