Хъркането е признак за коварни болести

7203
Хъркането е признак за коварни болести
Снимка: iStock/Guliver

Хъркането е особено досадно, предимно за околните. Оказва се, обаче, че хъркането е много опасно и със сигурност води до сериозни проблеми със здравето.

Проучвания показват, че тези, които хъркат, са предразположени към  риск от множество опасни заболявания. Учените твърдят, че хъркането може да е симптом на рак.

Има много доказателства, които твърдят, че е твърде възможна косвена връзка между хъркането и онкологичните заболявания. Хъркането, наречено сънна апнея е заболяване, при което за няколко десетки секунди по няколко пъти през нощта спира дишането, човек буквално започва да се задушава. Липсата на нужното количество кислород на  тялото кара хъркащия да се събуди, за да си поеме дълбоко въздух.

Учени са установили, че около  200 000 души на възраст над 18 години имат диагноза сънна апнея, а от тях 388 са с онкологично заболяване: 1,7% от мъжете и 2,8% от жените. Установено е и какво е общото между жените, което вероятно е довело до болестта. Пушенето е било на водещо място. След него се нареждало хъркането. Учените са на мнение, че при хъркането мускулите на горните дихателни пътища остават постоянно напрегнати, макар и леко. Така се получава вибрация, увреждаща нервните окончания и мускулните влакна на назофаринкса. Тялото не може да възстанови нанесените щети заради непрекъснатото дразнене от хъркането.

Сънната апнея е способна да предизвика и проблеми със сърдечната система. Според учените, тези, които често хъркат, страдат от хипертония по-често от останалите.

Установено е, че от високото кръвно налягане страдат не само хъркащите с наднормено тегло, но и тези с нормално и прекалено ниско тегло.

Изследване потвърждава, че хъркащите жени по-често проявяват признаци на повишен сърдечен стрес.

Няма спор, че жените хъркат силно, толкова колкото и мъжете, но те няма как да го забележат. Експеримент е доказал, че 36% от дамите, които хъркат не си го признаят. Същото правят и 11,7% от мъжете.

На този етап, се смята, че сънната апнея причинява злокачествени заболявания са хипотетични. Въпреки че, мнозина приемат хъркането само за досадно и обикновено го игнорират, това може да е сигурен белег на сериозна болест. Нужна е консултация със специалист за този проблем.

Освен основните причинители на хъркането като тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, наднормено тегло, учените установили и една допълнителна причина за поява на сънна апнея при дамите, а именно ниската им физическа.

Още при първите признаци на подобен проблем трябва да се вземат нужните мерки. Днес медицината прилага успешни начини за лечение на сънната апнея, но се изисква доста постоянство и съдействие от страна на болния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com