Хъркащите хора може да страдат по-често от тези КОВАРНИ болести

3476
Хъркащите хора може да страдат по-често от тези КОВАРНИ болести
Снимка: https://pixabay.com

Хъркането е особено неприятно явление, най-вече за тези, които са само слушатели на тези дразнещи звуци. То се оказва доста опасно за представителките на нежния пол, както и самото спане по корем. Но днес ще обърнем внимание на последните изследвания относно хъркането при жените и последиците, които има то върху здравето. Нека видим какви са негативните ефекти от хъркането при жените и към кои болести са по-предразположени хъркащите хора:

Негативи от хъркането

Разберете защо хората хъркат?

Хъркането е не само неприятно за семейството на страдащия от него, нарушаващо качеството на съня на половинката, с която хъркащият спод...

Освен че само по себе си то е неприятно, учени започват да провеждат изследвания и проучвания, които откриват негативни последици върху здравето. Резултатите отчитат, че хората, които хъркат, са изложени на по-голям риск от някои много сериозни заболявания. Смята че, че дори хъркането е един от симптомите на раковите заболявания.

Има доста изложени факти и тези, които потвърждават връзката между онкозаболяванията и хъркането. Хъркането се среща и под наименованието сънна апнея. При него се наблюдава спиране на дишането за няколко десетки секунди, което действие се повтаря по няколко пъти при спане. Но по този начин тялото не си набавя нужния кислород и се събужда, вдишвайки дълбоко въздух - създава се звук, така познат ни като хъркане.

Учени от гръцкия университет “Аристотел” в град Солун извършват различни наблюдения върху това състояние. Те анализират базата данни на европейските пациенти, оплакващи се от хъркане. Анализите сочат, че от около 200 хиляди души над 18-годишна възраст, 388 имат поставена диагноза за онкологично заболяване. В процентно полово отношение това са 1,7% мъже и 2,8% жени.

И затова учените започват да търсят връзката между хъркането и онкологията - какво може да причини раково състояние. При хъркането горните дихателни пътища се напрягат, което причинява вибрация, увреждаща нервните окончания и мускулните влакна на назофаринкса. 

10 съвета как да се справим с хъркането

Хъркането е доста често срещан проблем. Той може да се засили, когато делите леглото си с партньор, защото този навик създава дискомфор...

Също така, хъркането може да повлияе и върху здравето на сърдечно-съдовата система. Според проучвания, пациентите, които хъркат почти ежедневно, по-често се оплакват от хипертония от останалите.

Все пак, точни и конкретни доказателства за връзката между сънната апнея и онкологичните заболявания все още няма. Изложени са само хипотези, но все пак при установяване на хъркане, е препоръчително да се консултирате с лекар и да установите причината за появата му, защото понякога може да става въпрос за много сериозни заболявания, изискващи адекватно и своевременно лечение. Най-често основен фактор се оказва ниската физическа активност при жените, а други фактори могат да бъдат тютюнопушене, наднормено тегло, алкохолизъм и др. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com