Изследване: Посттравматичният стрес води до деменция

2962
Изследване: Посттравматичният стрес води до деменция
Снимка: iStock/Guliver

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега, като нови изследвания показват, че тези с ПТСР са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си.

Изследването, озаглавено „Посттравматично стресово разстройство като рисков фактор за деменция: систематичен преглед и мета-анализ“, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от изследователи от Университетския колеж в Лондон, направи първия мета-анализ на доказателства, който свързва ПТСР и риска от деменция.

Кои са рисковите фактори при деменцията?

Световната здравна организация /СЗО/, представи вчера доклад с насоки за намаляване на риска от деменция, съобщи BBC. Сред тях са здрав...

Изследователите анализиралирезултатите от 13 проучвания, проведени на четири континента. Използвани са данни на 1 693 678 лица, като изследователите са проучили дали диагнозата ПТСР също е довела до повишен риск от деменция 17 години по-късно.

Екипът на колежа обединил данните от осем от анализираните от тях проучвания и установил, че страдащите от ПТСР са с 61% по-висок риск от деменция по-късно. Вземайки данни от още две проучвания, които използвали различни методи, изследователите открили, че ПТСР удвоява риска от развитие на психично разстройство.

Констатациите от проучването показват, че лечението на ПТСР може да намали риска от деменция по-късно, пише БГНЕС.

Главният автор д-р Василики Оргета от Психиатричния отдел на лондонския колеж отбеляза, че тяхното проучване подчертава доказателства за връзката на травматичните преживявания и здравето на мозъка, особено как травмата в дългосрочен план въздейства върху мозъка и увеличава уязвимостта на човек към деменция. Оргета заяви, че много хора, страдащи от ПТСР, не получават лечение.

Как да се предпазим от деменция?

Все повече хора страдат от деменция, но малко от нас знаят кои са рисковите фактори и как да се предпазим от това заболяване. Проучван...

Въпреки че остава неясно как ПТСР увеличава риска от развитие на деменция, изследователите предполагат, че това може да е свързано с повторното преживяване на травмата, която има тенденция да се повтаря.

Оргета също така добави, че в момента ПТСР е много често срещано сред тези, които са били хоспитализирани с COVID-19. Въпреки че е обикновено е недолекувано и недостатъчно диагностицирано състояние на психичното здраве, то може да има отрицателни дългосрочни ефекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com