Яденето на мазни храни е полезно, ако имате тази болест

5720
Яденето на мазни храни е полезно, ако имате тази болест
Снимка: iStock/Guliver

Швейцарски изследователи са установили, че при определени условия мазнините помагат на бета-клетките на панкреаса да поддържат нормални нива на кръвната захар и да забавят развитието на диабет тип 2. Резултатите са публикувани в списание Diabetologia.

Според статистиката диабет тип 2 засяга един на всеки десет души в света. Основните фактори за това сериозно заболяване - заседналият начин на живот и висококалоричната храна - нарушават функционирането на панкреатичните клетки и намаляват ефективността на регулирането на кръвната захар.

Диабетът тип 2 е резултат от дисфункция на бета-клетките на панкреаса, които отговарят за секрецията на инсулин. Това пречи на регулирането на нивата на кръвната захар и може да доведе до сериозни увреждания на сърцето, очите и бъбреците.

Хората с тези заболявания трябва да спрат консумацията на сирена

Сиренето е много полезно през зимата, но не бива да се консумира ежедневно, съветва диетологът Андрей Бобровски. Много хора отделят ва...

През 70-те години на миналия век се появява концепцията за липотоксичност, според която излагането на бета-клетките на въздействието на мазнини води до тяхното разрушаване. Ето защо диетолозите често препоръчват на пациентите с диабет тип 2 да ограничат до минимум мазните храни. Неотдавнашно проучване на учени от Женевския университет обаче показа, че произвеждащите инсулин бета-клетки на панкреаса се влияят по-слабо от излишната захар, ако преди това са били изложени на въздействието на мазнини.

"За да отговорим на този ключов въпрос (за вредата от мазнините - бел. ред.), проучихме как човешките бета-клетки и тези на мишките се адаптират към излишъка от захар и мазнини", цитира прессъобщение на университета ръководителят на изследването, професорът по клетъчна физиология и метаболизъм Пиер Маеклер (Pierre Maechler).

За да разграничат ефекта на мазнините от този на захарта, учените излагат бета-клетките на излишък от захар, мазнини и след това на комбинация от двете. За първи път е потвърдена токсичността на захарта. Авторите доказват, че бета-клетките, изложени на високи нива на захар, всъщност освобождават много по-малко инсулин от нормалното. Мазнините, от друга страна, позволяват на бета-клетките да се адаптират към излишната захар.

"Когато клетките са изложени едновременно на твърде много захар и твърде много мазнини, те натрупват мазнини под формата на капки в очакване на по-неблагоприятни времена", обяснява първият автор Луси Оберхаузер, изследовател в Катедрата по клетъчна физиология и метаболизъм в Медицинския факултет.- Изненадващо е, че доказахме, че този резерв от мазнини не влошава нещата, а позволява да се възстанови секрецията на инсулин до почти нормални нива".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com