Как е правилно да се ядат краставици - с кората или без нея

15663
Как е правилно да се ядат краставици - с кората или без нея
Снимка: iStock

Често лишаваме тялото си от важни хранителни вещества, след като консумираме определени храни, които са готвени твърде дълго или предварително сме премахнали кората им - но дали това важи и за краставиците. Със или без кората е по-добре да ги ядете? Отговорът е прост: този зеленчук е изключително богат на фибри, хранителни вещества и антиоксиданти. И повечето от тях се губят, когато премахнем кората му. Но консумирайки я, ще получим повече хранителни вещества. Задължително е преди това зеленчукът да се измие добре. Това е необходимо, за да се премахнат замърсителите, които могат да повлияят неблагоприятно на вашето здраве.

За по-дълго съхранение върху кората на този зеленчук се нанася изкуствен синтетичен восък, който може да бъде вреден при поглъщане. Измиването с топла вода е най-добрият начин за почистване от восъчните добавки. И след като вече знаете, че въпросният летен зеленчук е по-добре да се яде кората, добре е да научите за какво ще ви е от полза неговата консумация.

Ползите от краставиците

Хидратация - водата в състава им е от съществено значение за многото функции на тялото ви. Тя участва в дейности като регулиране на температурата и по-бързото изхвърляне на отпадъци и хранителни вещества. Всъщност адекватната хидратация може да повлияе на всички функции в организма ни - от физическото представяне до метаболизма. Този летен зеленчук е силно хидратиращ. Консумацията му ще ви помогне да задоволите ежедневните си нужди от течности, тъй като съставът му включва около 96 процента вода.

Този лек с краставици чисти солта от ставите

Включвайки го в диетата си, той ще ви помогне да отслабнете по-бързо. Първо, това се дължи на ниско съдържание на калории, което означава, че можете да ядете големи количества от този зеленчук, без да наддавате на тегло от допълнително приетите калории.

Друго предимство са антиоксидантите в състава му. Те са химикали, които инхибират окислението, химичният процес, който води до образуването на изключително реактивни атоми с несдвоени електрони, известни като свободни радикали. Натрупването на тези опасни вещества може да доведе до различни хронични заболявания, включително и до онкологични.

Коментираният зеленчук се отличава не само с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини и минерали. За да си ги набавите в максимални количества, не премахвайте кората му преди консумация. Количеството фибри, както и основните витамини и минерали, намаляват значително при премахване на обелката. 

Освен всички тези ползи, този зеленчук се свързва с полезни ефекти и когато се консумира от хора с високо кръвно. Калият, съдържащ се в него, съдейства за регулиране на налягането.

Още: Лекар: При тези заболявания маринованите краставици са по-полезни от пресните

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

За какво ни говорят близките граници на кръвното налягане

Лекар: Този симптом с кожата може да издава висока пикочна киселина

Тази стойност на кръвната захар издава преддиабет

5 храни, които трябва да ядете, за да спрете главоболието

Този сутрешен симптом се появява няколко дни преди инсулт

Най-добрата закуска за пречистване на кръвоносните съдове, всеки над 45 години трябва да я яде

8 вредни за сърцето храни, които ядем всеки ден

Ядете ябълки вечер - ето защо трябва да се откажете от този навик

Тази сладка напитка помага за отслабване

5 храни за бърз метаболизъм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com