Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

23 април 2024, 06:56 часа

Някои храни, които ядем често, когато се добавят редовно към нашата диета, имат много благоприятни ефекти върху тялото ни, за които може дори да не подозираме. Един от тези продукти служи като щит срещу десетки заболявания, включително и „лошия” холестерол.

През последните години изследванията за ползите от орехите показват много ефективни резултати. Този продукт е повече от лека закуска и се отличава със своите възстановяващи свойства, когато се консумира ежедневно. Ето какви са невероятните ползи от орехите, според здравния портал The Health Site.

Богат източник на антиоксиданти

Орехите са известни с това, че имат по-високи нива на антиоксиданти от другите ядки, поради витамин Е, който съдържат, и растително съединение, наречено полифенол.

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Малко проучване при здрави възрастни установи, че яденето на орехи, предотвратява окислителното увреждане след хранене на „лошия“ холестерол (LDL), съобщава здравният портал. За целта е необходимо да се консумират няколко ореха след ставане от сън.

Натрупването на "лош" холестерол в кръвоносните съдове може да доведе до атеросклероза. Следователно яденето на орехи може да бъде един от най-здравословните варианти в това отношение.

По-богатото съдържание на омега-3 в орехите в сравнение с другите ядки също прави този продукт една от най-здравословните храни. Порция от 28 грама съдържа 2,5 грама омега-3.

Полифенолите в орехите могат да помогнат в борбата с възпалението. Подгрупата полифеноли в орехите, наречени елагитанини, могат да намалят възпалението.

Омега-3 мазнините от растения, включително орехи, се наричат ​​алфа-линоленова киселина (ALA). Това е основна мазнина, която трябва да получаваме от нашата диета.

Според Института по медицина, адекватният прием на ALA варира от 1,1 до 1,6 грама. Една порция орехи обаче ще задоволи тази нужда.

Изследванията показват, че всеки грам ALA, консумиран на ден, намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 10%.

Възпалението е важен отговор в основата на много заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак.

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес