Кардиолог: Тези 3 гарнитури са пагубни за сърцето

23706
Кардиолог: Тези 3 гарнитури са пагубни за сърцето
Снимка: iStock

Кардиологът Анна Кореневич разкри кои храни са опасни за сърцето. Те включват червено месо и преработени храни (колбаси, колбаси), трансмазнини (маргарин), евтини сортове палмово масло, бързи въглехидрати (захар, сладкиши, печени изделия).

Специалистът идентифицира и три популярни гарнитури, които намаляват здравето на този орган. Списъкът включва картофи, бял ориз и паста.

Най-вредните гарнитури за сърцето

"Тези опасни продукти издържат дълго време. Досега със сигурност сте ги яли многократно о честно казано, преяждали сте с тях. Строгата забрана за всичко наведнъж няма да реши този проблем, а само ще го влоши. Сърдечно-съдовите заболявания са болести в резултат на нездравословния начин на живот. За да подобрите здравословното си състояние и да намалите риска от смърт, трябва да промените начина си на живот", казва експертът.

Здраво сърце: Кардиолог разкри 2 зърнени храни, с които то ще работи като часовник

Постепенното въвеждане на добри хранителни навици, без строги забрани, също е важна част от лечебния процес.

По отношение на вредните гарнитури, картофите са най-често консумирани. Те се считат за нездравословни поради техния гликемичен индекс (GI). Консумацията на храни с висок ГИ предизвиква рязък скок на кръвната захар, последван от освобождаване на големи количества инсулин, който бързо изчиства „допълнителната“ захар. В резултат на това глюкозата бързо изчезва от кръвта и човек много скоро отново иска да яде.

ГИ на картофите обаче може да варира значително в зависимост от сорта и метода на готвене. Например картофеното пюре има GI 88, печените кафяви картофи имат GI 77, пържените бели картофи имат GI 72, картофите с кора имат GI 65, а сварените и след това охладени картофи имат GI 56. Така че можете да намалите гликемичния индекс на вашата диета, като промените начина, по който готвите храната.

Освен това няма научен консенсус дали храните с висок ГИ трябва да се избягват напълно. Например, един скорошен преглед на редица проучвания не откри връзка между този показател и рисковете за здравето. По отношение на формата на тялото, шестмесечно проследяване показа, че участниците, консумиращи храни с висок ГИ, са загубили същото количество килограми като групата на диета с нисък ГИ , без да изпитват глад или заболяване.

Картофите съдържат токсичното вещество соланин. Предпазва клубените от насекоми и присъства главно в кълновете и зелените площи. Соланинът представлява опасност за човешкото тяло: разрушава клетъчните мембрани и влияе негативно на храносмилането.

200-400 mg от този гликоалкалоид може да причини отравяне със симптоми като летаргия, сърбеж в шията, затруднено дишане, стомашни и чревни проблеми: гадене, повръщане, коремна болка.

Oще: Кардиолог: Това е най-добрият народен лек за сърцето при тахикардия

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com