Кое уврежда черния дроб и как да се пазим?

142050
Кое уврежда черния дроб и как да се пазим?
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора рядко се замислят за състоянието на черния си дроб, дори когато всеки ден ядат мазни бързи закуски или поливат вечерята обилно с алкохол. Този орган е биохимичната фабрика на организма. Ако не работи добре, може да се появят проблеми с кръвната захар, холестерола, да се получи стеатоза (омазнен черен дроб), а в по-тежките случаи се стига и до цироза. Влияе пряко на метаболизма, в него се преработват мазнините, а протеините се разграждат и преобразуват в други вещества като важни ензими или хормони. Съхранява гликоген като източник на енергия. Тези процеси пряко влияят на нашето настроение и апетит.

Появят ли се определени симптоми пък е трудно да ги разтълкуваме правилно, тъй като може да ги отдадем на общо неразположение. Ранната проява на болести на черния дроб също лесно може да се обърка с други състояния.

Ето кои са типичните признаци според сайта Bolenzdrav.com.

• лесна умора;

• намален апетит;

• необяснимо отслабване;

• чувство за натиск в корема;

• болка под ребрата, особено горе вдясно;

• общо усещане за неразположение.

Друг симптом, по който може да разберем, че черният дроб страда, е пожълтяването на кожата, характерно при жълтеница. Според някои експерти дори онези първи промени в кожата, които може да включват и паякообразни вени, може да се изтълкуват като ранен симптом, че е нужна помощ. С болестите на черния дроб се занимават специалистите по гастроентерология.

Вируси, фастфуд, медикаменти и химикали вредят

Причините за проблеми с черния дроб са много и различни. Това може да са вирусни инфекции (основно хепатит, но и други вируси), прекалено мазна и преработена храна, която е бедна на витамини и минерали. Затлъстяването, свързано с повишаване на триглицериди, холестерол и кръвна захар, също е фактор. Не на последно място увреждането може да е свързано с токсини от околната среда.

Влияят и някои медикаменти. Това не означава да спрете да си пиете лекарствата, назначени от лекар, а само да обръщате внимание и на тази възможност. Черният дроб все пак може да се саморегенерира до известна степен. Той е устойчив на външни влияния орган, ако не му пречат някои хронични заболявания. За тежки странични ефекти от лекарства може да се мисли, едва ако в продължение на месеци се вземат рискови медикаменти.

Алкохол и много месо - основни причини за стеатоза

Стеатозата е състояние на омазнен черен дроб, което има пряка връзка с инсулиновата резистентност и диабета. То е широко разпространено, но не всички лични лекари обръщат внимание за това на пациентите си.

Причините са главно две – много калорично и мазно меню, прекаляване със спиртни напитки. Алкохолът е вреден, не само защото е много калоричен, а калориите от него се преобразуват до мазнини в организма. В черния дроб от спиртните напитки се отлага ацеталдехид. Веществото се свързва с усещането за махмурлук, но затруднява и работата на черния дроб като цяло.

Навикът всяка вечер да се пие алкохол, така популярен в България, с годините води до все по-омазнен черен дроб. Оттук до процесите, свързани с появата на диабета и сърдечно-съдовите проблеми, има само няколко стъпки. Дори слаби като фигура хора може да страдат от омазнен черен дроб и това да им създаде сериозни проблеми. Впрочем повечето европейски експерти по хранене и диететика са единодушни в препоръките си за допустима дневна доза алкохол - не повече от 500 мл бира или 250-300 мл вино. За дамите тя дори трябва да е по-малка.

Неприятното е, че при стеатоза дробът може да се възпали и без вирусна инфекция. Не подценявайте това състояние и ако лекарят нареди, спазвайте нужната диета.

Внимавайте с животинските мазнини (като цяло яжте по-малко месо), предпочитайте растителните храни и такива, които съдържат полезните омега-3 - риба или ядки. Тези мазнини влияят положително и на жлъчката.

Когато се храним главно с рафинирани храни и месо, то трябва да знаем, че те повишават киселинността на тъканите в тялото. Черният дроб ще компенсира донякъде, но ще започне да трупа токсични вещества.

Добрата новина е, че дори пациенти с осезаемо повишени стойности на черния дроб в кръвта постигат бързо подобрение с диета и спорт. Ако килограмите са повече, непременно трябва да влязат в нормата. Всеки може да избере подходящ спорт. Също толкова важни са и промените в храненето. Основните правила са да ядете колкото се може повече свежа храна със сезонни плодове и зеленчуци. Животинските продукти се ограничават, а месото трябва да е нетлъсто.

Каква е връзката с високия холестерол

Половината от холестерола се образува в черния дроб. Когато стойностите са високи, лекарите обръщат внимание първо на този орган. В последните години обаче все повече се говори, че при хората са заложени генетично различни нива, така че и това трябва да се вземе предвид. Някои дори с високи стойности са в добро здраве. Освен това временно повишени нива на холестерола може да се наблюдават и при възпалителните процеси в организма (вирусна инфекция). Други хора обаче реагират с повишена чувствителност и при леко покачване на холестерола развиват атеросклероза. Затова е важно да се оглежда състоянието и здравето на човека като цяло.

Пряка е връзката на черния дроб и с метаболитния синдром - това е комбинация от коремно затлъстяване, повишена (може и да не е с много) кръвна захар и склонност към вдигане на кръвно. Нарича се “метаболитен”, защото е свързан с множество нарушения в обмяната на веществата – неправилно усвояване на захари, мазнини и протеини. Всички тези процеси обаче протичат през черния дроб. Някои подценяват леките отклонения в изследванията, смятат, че е нормално с възрастта да пълнеят около корема. Техният риск за диабет и сърдечносъдови инциденти обаче е значимо по-голям.

Как да се опазим здрави

• Хранете се умно с пресни продукти. Ограничете месото, особено тлъстото.

• Консумирайте алкохол умерено!

• Пазете се от тежки вирусни инфекции като хепатит. Срещу тип А и В има ваксина (имунизацията срещу хепатит В е задължителна), а за хепатит С вече има нови ефективни терапии.

• Не допускайте да качвате излишни килограми, особено ако те са около корема!

• Проверявайте редовно кръвната си захар, нивата на холестерола и триглицеридите. При хората над 45-50 г. се препоръчва да включат и кръвни изследвания на чернодробни показатели като ASAT и ALAT.

• Тествайте се за хепатит В и С - лесно е, става с капка кръв от пръста, а и често има безплатни акции за изследването. Родените след началото на 90-те години се ваксинират безплатно за хепатит В.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com