Кога да пиете кафе според режима на съня си?*

8156
Кога да пиете кафе според режима на съня си?*
Снимка: Unsplash

Според д-р Майкъл Дж. Бреус, клиничен психолог, известен също като "Докторът по съня", трябва да чакате поне 90 минути след събуждането за първата си чаша - а може би и по-дълго.

Този невъзможно звучащ съвет се ражда от изследванията на д-р Бреус върху хронотипите или категориите уникални индивидуални циркадни ритми (предпочитано време за сън и събуждане), под които повечето хора попадат въз основа до голяма степен на тяхната генетика, но също така възрастта и околната среда. Д-р Бреус също е дал на всеки от четирите хронотипа сладък, лесен за запомняне профил: Вие сте или делфин, лъв, мечка или вълк. 

Причината за неговата обща препоръка за това в колко часа трябва да пиете кафе, независимо от вашия хронотип, е, че когато се събудите, кортизолът и адреналинът ви започват да изпомпват, за да ви помогнат да се анимирате напълно. И в сравнение с кафето, казва той, тези два хормона са много по-мощни. Така че, докато хормоните се увеличават, хвърлянето на кафе в сместа вероятно няма да ви помогне много. „Това, което в крайна сметка се случва, е, че хората са като:„ Е, нищо не е проработило “, така че те добавят още една чаша еспресо и още една“, каза д-р Бреус.

От друга страна, казва той, общият съвет е да спрете да пиете кафе до 14:00, тъй като напитката има период на полуразпад между шест до осем часа, което би трябвало да означава, че до 22:00 вече е на половината от вашата система.

Разбира се, казва той, различните хора имат различни нива на чувствителност към кофеин и скорост на метаболизма, а д-р Бреус казва, че е известен с много хора, които са казали, че пиенето на кафе точно преди лягане изобщо не ги засяга. „Може да успеете да заспите, но качеството на съня, което получавате, ще бъде чиста глупост“, казва той. „Кофеинът е стимулант - така действа в мозъка. Така че колкото по-близо до лягане пиете кофеин, толкова по-лош ще бъде вашият бавен сън. " 

Но отново, това са само общи насоки, които могат да бъдат полезни, независимо дали знаете своя хронотип или не. Но д-р Бреус има по-конкретни насоки, в зависимост от вашия хронотип. Продължете да четете, за да получите тези подробности.

Кога трябва да пиете кафе, според вашия хронотип?

Ето защо никога не бива да пием чисто кафе на празен стомах

Сутрешното еспресо е като религия за много хора. Плътният, невероятно опияняващ аромат на току-що приготвено кафе е начинът на по-голям...

Хронотипът на Делфините

Делфините съставляват около 10 процента от населението и са известни със своите безсънни качества, дължащи се на ниско шофиране или желание за сън. Делфините, казва д-р Бреус, са склонни да се събуждат не освежени, не могат да дремят и са най-бдителни през нощта. Като лек спящ и с нисък сън, често кара този хронотип да изпитва безпокойство при безсъние или страх да не може да заспи. Тъй като делфините са толкова чувствителни, д-р Бреус има конкретни насоки за времето си за пиене на кафе. Ако те следват точния график на Делфините- който включва време за събуждане от 6:30 ч. И лягане до 23:30 ч. - те трябва да изчакат да пият кафе до пълните три часа след като станат от леглото . Неговата конкретна препоръка е да приемате само 100 милиграма (mg) кофеин между 9:30 и 9:45 сутринта, но той казва, че ако това е прекалено стегнато, прозорецът може да се простира между 9 и 10 часа.

Лъв хронотип

Лъвовете представляват около 15 до 20 процента от населението и те са сутрешни хора, които имат средно задвижване на съня. Ако спазват графика на съня, който им препоръчва д-р Бреус, те трябва да се събуждат между 5:30 и 6:00 и да си лягат в 22:30. Ако се придържат към тази рутина, лъвовете трябва да имат само 100 mg кофеин между 9 и 10 часа.

Хронотипът на Мечката

Тайната на перфектното кафе

Как да постигнем перфектния вкус на кафе - една от най-популярните напитки в света? За да направите това, ще трябва да вземете предвид...

Мечките са най-често срещаният хронотип и представляват около 50 процента от популацията. Тези късметлии са склонни да настройват вътрешните си часовници със слънцето и да имат силно задвижване на съня. Д-р Бреус препоръчва да се събудят в 7 ч. сутринта и да спят до 23 ч. Ако се придържат към тази рутина, те трябва да пият кафе между 10:00 и 12:00 - сравнително широк прозорец, в сравнение с тези, предлагани от другите хронотипи. 

Хронотипът на Вълка

Вълците съставляват около 15 до 20 процента от населението и са ориентирани към нощта, креативни екстроверти със средно желание за сън. Според идеалния график на д-р Бреус, те трябва да се събудят между 7 и 7:30 сутринта и след това да се стремят да си легнат в 12 ч. сутринта. Ако спазват този график, д-р Бреус препоръчва да изчакат до 11 ч. за техните 100 mg кофеин.

Източник: wellandgood.com

* Внимание! Тази статия не е медицински или научен материал и не следва да се третира като такъв източник. Ако имате специфично състояние или определен режим, който спазвате, преди да правите промени е добре да се консултирате със специалист! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com