Кои хора трябва да ядат печените кестени

20513
Кои хора трябва да ядат печените кестени
Снимка: iStock

Отново сме в сезона на вкусните печени кестени. Всъщност те са чудесна храна за студените месеци, защото подсилват имунитета с витамини и антиоксиданти. Още през октомври се появиха малките павилиончета, откъдето можем да купим готови кестени, а освен това е лесно да ги приготвим и у дома.

В сравнение с другите ядки кестените съдържат много по-малко калории и мазнини (100 грама имат 150 калории и 2,2 грама мазнини). Те са богати на фибри, предлагат ценни минерали и имат нисък гликемичен индекс. Представяме ви 5 страхотни ползи на печените кестени:

1. Подобряват храносмилането

Кестените имат високо съдържание на фибри, като на 100 грама се падат цели 5 грама полезни влакнини. Те имат важна роля, защото улесняват абсорбирането и предвижването на храната. Така намаляват риска от констипация и храносмилателни проблеми. Фибрите стимулират перисталтиката и регулират движенията на червата.

2. Подпомагат мозъчната функция

Ядките на кестена са съдържат разнообразна гама от В витамини, които са необходими за производството на червени кръвни клетки, разграждане на хранителни вещества и подобряване на мозъчната дейност. В порция кестени ще намерите добра доза витамини В1, В2, В6 и В9.

3. Стабилизират енергията и кръвната захар

Никога не яжте портокали по този начин, опасни са

Ползите от портокалите са големи и неоспорими, но в някои случаи този популярен плод може да има отрицателно въздействие върху човешкот...

За разлика от други ядки, кестените съдържат по-високо количество въглехидрати. Важно е да се отбележи, че това са сложни въглехидрати, които водят до постепенно освобождаване на енергия и инсулин. Те не въздействат на кръвната захар както бързите въглехидрати, а осигуряват на дълготрайна ситост и енергия.

4. Предлагат важни минерали

Кестените съдържат високо количество манган – антиоксидантен минерал, който помага за поддържането на добър имунитет и намаляване на риска от сърдечни проблеми. Освен това ядките ни носят добра доза мед, който подобрява абсорбирането на желязо и така съдейства за доброто здраве на костите. Също така подпомага функцията на червените кръвни клетки и нервите.

5. Имат антиоксидантно действие

Те са заредени с натурални антиоксиданти като витамин С, елагинова и галова киселина. Тези активни съставки на кестените помагат на организма да се освободи от свободни радикали и токсини. Така се намалява риска от мутации на клетките и увреждане на тъканите, водещи до сериозни хронични заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com