Коя е най-добрата диета за вашата възраст?

24165
Коя е най-добрата диета за вашата възраст?
Снимка: iStock/Guliver

Най-големият мит, на който хората се хващат, е вярата, че нещо, наречено "перфектна диета", съществува. Всяко човешко тяло е различно и разбира се, добрата диета за един човек може да не е такава за друг.

Въпреки това, в зависимост от вашата възраст, има някои хранителни продукти, които трябва да избягвате и други, които да включите в ежедневната диета, за да поддържате добра форма и здраве. Да видим кои са те.

1. Тийнейджърски години

На този етап вашето тяло расте и се развива. Ето защо има нужда от много хранителни вещества. Също така, тогава настъпва и времето, в което хората започват да пропускат закуска и да следват диети, състоящи се главно от нездравословни храни. Това е грешно.

Ако се намирате в тази възрастова група, превърнете ежедневната закуска в навик. Не е нужно да премахвате любимите храни, но помислете за намаляване на тяхното количество. Добавете повече хранителни продукти, богати на калий, желязо и протеини, във вашата диета.

2. 20-30-годишна възраст

След като навършите 20-годишна възраст, е време да превърнете нездравословните храни в здравословни. Опитайте да замените картофения чипс с пуканки, млечния шоколад с тъмен, сладоледа с кисело мляко... и да приемате повече пилешко месо, приготвено на скара. И не забравяйте да добавите храни, богати на фолиева и Омега-3 мастни киселини, към вашата диета. Ето част от тях: хляб, орехи, паста, сьомга, зеленолистни растения, тестени изделия и семена от чия.

3. 30-40-годишна възраст

За да забавите телесните промени, които настъпват в този период, включете храни, богати на калций и протеини към вашата диета. Те подсилват костите и изграждат мускулите. Яйцата, ядките, семената, соевите продукти, пилешките гърди и киноата са чудесен избор. Киселото и прясното мляко също са от съществено значение за укрепване на костите, но, ако е необходимо, може да помислите за прием на добавки с калций и протеини.

4. 40-50-годишна възраст

Вредни ли са българските туршии?

Консервираните зеленчуци увеличават риска от опасни болести, пише Daily Express, цитирайки проучване на Световния фонд за изследване на...

За да регулирате нивата на кръвна захар и да подсилите метаболизма, в този период, опитайте се да включите повече фибри във вашата диета. Натурални продукти като броколи, картофи и зеленолистни зеленчуци лесно могат да снабдят тялото с тези хранителни вещества. Избягвайте джънк фууд. Но, ако все пак искате да се поглезите, може да консумирате зеленчукови бургери. Те са здравословни и богати на фибри, от които вашето тяло има нужда. Вместо да ги поръчвате, опитайте се да ги приготвите в домашни условия. Други храни, които може да консумирате са здравословни приготвените сандвичи, обезмаслените млечни продукти и плодовете и зеленчуците. Не забравяйте да добавяте протеини към всяко хранене.

5. 50-60-годишна възраст

Метаболизмът се забавя с напредване на възрастта. Ето защо е препоръчително да консумирате храни, които са лесни за усвояване от тялото. След като навършите 50-годишна възраст, трябва да замените прясното мляко с бадемово и обикновената зърнена закуска с детска - тя не съдържа аромати и захар (и все пак, ако искате да я подсладите, може да добавите малко мед). За да намалите признаците на стареене, приемайте повече ядки, спанак, броколи, авокадо и боровинки. Консумацията на ябълки, от друга страна, помага за намаляване на холестерола и облекчаване на диабета.

6. Над 60-годишна възраст

Ако сте над 60-годишна възраст, не забравяйте всеки ден да включвате 5 порции зеленчуци и 2 порции плодове. Консумирайте храни, богати на желязо, като боб, леща и спанак. Соята и зеленолистните могат да ви помогнат да поддържате здравето. В допълнение към тях - намалете приема на сол. Проверете за добавена такава в хранителните продукти, преди да ги купите. Пийте повече вода и избягвайте джънк фууд и захарни изделия, колкото можете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com