Лекар: При висок холестерол това е най-лошото нещо, което може да направите

5598
Лекар: При висок холестерол това е най-лошото нещо, което може да направите
Снимка: iStock

Двама на всеки пет души в развитите страни имат повишени нива на мастни вещества в кръвта – висок холестерол, което излага на риск сърдечно-съдовото им здраве, според руския кардиолог д-р Олег Варфоломеев.

Висок холестерол - какво не трябва да се прави 

„Въпреки че изборът на лош начин на живот, от пушене до ядене на твърде много мазни храни, е неприемливо в случая, има едно нещо, което е много по-лошо за пациентите с високи холестеролни нива. Най-лошото нещо, което можете да направите, ако сте от тях, е просто игнорирате проблема и да продължите живота си независимо от всичко – трябва да се научите как да бъдете разумни по отношение на здравето си. Това не означава непременно започване на лечение. Всъщност в много случаи то дори не е необходимо, диетата е напълно достатъчна“, казва кардиологът Олег Варфоломеев.

Лекар разкри какво се случва с холестерола, когато пиете греяно вино

Истинската опасност е пълното игнориране на проблема. Повишените нива на този показател могат да се превърнат в бомба със закъснител, пояснява още експертът.

„Високите нива на липиди в кръвта може да бъдат опасен риск за сериозни здравословни проблеми, от инфаркти до инсулти. За щастие можете да държите стойностите им под контрол, като направите прости промени в начина си на живот. Промените в диетата са от първостепенно значение: придържайте се към средиземноморската диета, включвайки в нея маслини, прясна риба и растителни деликатеси“, съветва кардиологът.

Друга ключова промяна е замяната на наситените мазнини в маслото, сиренето, колбасите и преработените храни с техните ненаситени аналози. 

Тези здравословни мазнини се съдържат в риба, семена, ядки, авокадо и зехтин –те всъщност помагат да се повишат нивата на добрия холестерол, което е „здравословно“, обяснява лекарят.

Липопротеините с висока плътност (HDL) са известни като „добър“ тип липиди, защото помага за отстраняването на „лошите“ холестеролни отлагания от кръвния поток.

 

Друг съвет на д-р Варфоломеев е да отслабнете, ако е необходимо, тъй като наднорменото тегло или затлъстяването увеличават вероятността от развитие на високи холестеролни нива.

„Помислете за това: Включете малък енергиен дефицит в диетата си, което може да се постигне чрез комбинация от леки аеробни упражнения и ограничаване на калориите. Това трябва да се направи с помощта на специалист, защото в опитите си да постигнете тази цел е лесно да превключите към небалансирана диета или просто да започнте да избягвате храни, които всъщност не трябва. Например, има често срещано погрешно схващане, че яйцата са вредни за холестеролните нива – това не е вярно. Освен това намаляването на консумацията на алкохол и отказването от тютюнопушенето могат значително да допринесат за връщането на холестеролните нива в норма“, казва още кардиологът.

Oще: Яжте само по 30 гр от това на ден и ще свалите холестерола

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com