Лекар разкри защо не трябва да се яде хляб всеки ден

15883
Лекар разкри защо не трябва да се яде хляб всеки ден
Снимка: iStock

Съвременният хляб е коренно различен от този, който са консумирали нашите предци. Качеството на днешния хляб е повлияно негативно от много фактори, включително и от научно-техническия прогрес.

Руският диетолог д-р Юлия Сурцкая коментира, че в опита си да решат проблема с глада за милиони хора по света, учените  продължават да работят активно върху разработването на нови „подобрени“ сортове пшеница.

"Но ползите от генното инженерство са нож с две остриета. От една страна, мутантните сортове пшеница, отглеждани през 60-те години на миналия век, са помогнали за ускоряване на процеса на нейното узряване и постигане на високи добиви. Но от друга страна, те са причината за рязко увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването на хората по цял свят", коментира експертът.

Лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат хляб

"Също така, хранителните препоръки, давани през 70-те години на ХХ век, изиграха отрицателна роля. В основата на тази хранителна пирамида бяха зърнените храни и хлябът. Но това беше преди 50 години. Съвременната пшеница повишава нивата на кръвната глюкоза повече от захарта. Факт е, че зърното е нишесте, което се състои от вериги от захарни молекули. При прекомерна консумация на храни, съдържащи едновременно захар и нишесте, нивото на глюкозата в кръвта ще бъде постоянно повишено, което ще доведе до нарушение на метаболизма на мазнините и въглехидратите, а това от своя страна може да провокира развитието на захарен диабет тип 2", допълва лекарят.

"Освен това не забравяйте, че новите сортове пшеница съдържат много повече глутен, тоест сложен протеин, който придава на тестото еластичност и ускорява бухването му по време на печене. Глутенът има както полезни, така и вредни свойства. Например, поради своята лепкава структура, той пречи на усвояването на хранителните вещества: чревните въси се изглаждат, храната се усвоява лошо и се превръща в пастообразна субстанция, която дразни лигавицата на тънките черва", казва още д-р Сурцкая.

Честата консумация на хляб причинява болки в червата, запек или диария, кожни проблеми, раздразнителност, умора, мигрена. Диетологът подчерта, че пшеницата съдържа и повишено количество сяросъдържащи аминокиселини, които допринасят за производството на сярна киселина, която провокира измиването на полезните минерали от костната тъкан.

Това е най-полезният хляб за хората с диабет 

Хората, страдащи от латентна непоносимост към глутен, които ежедневно ядат хляб, са изложени на риск от заболяване като цьолиакия – крайна проява на глутенова енторопатия.

Д-р Цурская допълва, че според изследвания глутенът е обявен за най-опасния протеин за човешкия мозък, който може да причини мозъчно възпаление. Това води до загуба на паметта и засилване на развитието на неврологични заболявания.

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com