Лекар съветва как да поддържаме кръвната захар в норма

34624
Лекар съветва как да поддържаме кръвната захар в норма
Снимка: iStock

Диабетът е изключително сериозно заболяване, чието разпространение в световен мащаб се засилва напоследък в резултат от стресовия начин на живот, предполагащ да се минимизира значението от поддържането на здравословен хранителен режим с ограничена консумация на въглехидрати и наситени мазнини, както и рязко снижаване на времето, отделяно за физическа или/и спортна дейност.

Разбира се, фамилната обремененост и напредналата възраст също са фактори, иницииращи заболяването, чиято същност се състои в затрудненията на организма, или пълната му неспособност, да преработва ефективно глюкозата, явяваща се като краен продукт при метаболизирането на въглехидратите, тъй като за нейното разграждане е необходимо присъствието на хормонът инсулин.

На тази база се различават два типа диабет: тип 1 – неспособност на организма да произвежда достатъчно инсулин и тип 2 – произведеният инсулин е неефективен да разгражда глюкозата. Така в кръвта се създава излишък на глюкоза, която, тъй като не може да бъде превърната в енергия, и започва натрупване на вредни мазнини в тялото – т.нар. затлъстяване.

Вкусните напитки, които НЕ повишават кръвната захар и могат да се пият при диабет

Най-общо, диабетът разбалансира съществено работата на ендокринната, отделителната и храносмилателната системи, а, освен това, уврежда ретината и кръвоносните съдове в окото, което води до нарушения в зрението.
Най-честите признаци за високи нива на кръвната захар са: постоянна жажда, съпроводена с чести позиви за уриниране; главоболие, замаяност, перманентна умора, пристъпи на прималяване, влошаване на зрението.

След като типът на диабета е бил диагностициран чрез лабораторни изследвания, започва неговото продължително медикаментозно лечение, със свързаните с това странични ефекти. Когато обаче се касае особено до диабет тип 2, то, с промени в начина на живот, здравословно хранене и постоянна физическа активност, може да се постигне задоволителен баланс в поддържането на кръвната захар в безопасни граници и без постоянен прием на лекарствени препарати.

Нещо повече, освен оздравителен ефект, такива житейски промени ще действат и превантивно да не се провокира опасното заболяване.

Ето накратко какви са основните способи да се осъществи желания баланс в кръвната захар по натурален път.

1. Храненето трябва да става по няколко пъти на ден, разделено на приблизително еднакви времеви интервали, и на малки порции. Такъв режим обезпечава своевременното изгаряне на мастната тъкан в тялото и, респективно, повишава чувствителността на инсулиновите рецептори в клетките, к което се поддържат оптимални нива на кръвна захар, без резки скокове, така че рискът от поява на диабет значително намалява.

2. Приеманите порции трябва да бъдат не само количествено балансирани, но и по отношение на техния хранителен състав и присъствието на витамини, микроелементи и други полезни вещества. Порциите трябва да съдържат протеини и полезни мазнини, забавящи разграждането и усвояването на въглехидратите, при което внезапните промени в нивата на кръвната захар стават невъзможни.

Учени разкриха нов страничен ефект от ниската кръвна захар при възрастните хора

3. Закуската трябва да бъде най-обилното и най-силно калорично хранене, но изобилните вечери са непрепоръчителни, защото те затормозяват  метаболитните процеси; организмът трябва да разполага с достатъчно време да изразходва приеманите при вечерното хранене калории, за да ги превърне в енергия на следващия ден.

4. Пиенето на значителни количества вода е от изключителна важност, защото участва в ефективното усвояване на въглехидратите и тяхното трансформиране в енергия.

5. Физическата активност/спортуването е от съществено значение за снижаване и балансиране на нивото на кръвната захар. Колкото по-активно се натоварва тялото физически, толкова по-ефективно организмът ще усвоява въглехидратите и глюкозата, за да ги превърне в енергия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...