Мит или истина: Вдига ли се кръвното от кафето?

10017
Мит или истина: Вдига ли се кръвното от кафето?
Снимка: iStock

Един от популярните митове за кафето е, че вдига кръвното налягане. Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Напитката се използва за събуждане или пък за енергия през деня.

Най-често задаваните въпроси за кафето е дали наистина повишава кръвното налягане. Да, възможно е да се повиши съвсем малко, в рамките на 2-3 часа. По-точно казано, то е 8 милиметра за систоличното и с около 6 милиметра за диастоличното. Това е при прием на 1-2 чаши кафе на ден.

Кое е най-доброто време за пиене на кафе

Първото нещо, което правят много хора, когато се събудят, е да си направят кафе. С него започват деня си и си доставят нуждата енергия....

Това показва, че и възможността кафето да повиши кръвното налягане е минимална. Това са данни от проучване, направено от Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирани от healthdigest.com. В проучването се твърди, че приемът на кафе от 3 до 5 чаши на ден се свързва с по-скоро намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт с до 15%.

Все пак добре е да не пиете на кафето на гладно. Хапнете нещо, дори да е малко. Причината за това е, че кръвната захар се вдига с 50% когато пиете кафе на гладно. Това е рисково и в дългосрочен план може да доведе до развитие на инсулинова резистентност или дори диабет.

Кафето, от друга страна, е богато на витамини и антиоксиданти. Полифенолите могат да доведат до намаляване на холестерола, риска от сърдечни заболявания, оксидативния стрес и свободните радикали, според verywellhealth.com. Тези полифеноли могат да се борят срещу увреждането на клетките, за намаляване на сърдечния риск и вероятността на от появата на рак.

Антиоксидантите в кафето могат да помогнат и на процесите кръвосъсирването, като намалят риска от появата на тромби. Полифенолите намалят нивата на С-реактивния протеин в кръвта и го държат в нормални граници, намалява общото възпаление в тялото, което от своя страна се отразява благоприятно на сърцето.

4 често допускани ГРЕШКИ, които любителите на кафе допускат

Кафето е любима напитка на много хора, а изборът от него е голям. Но то създава редица дебати  относно това полезно ли е за нас, и...

Разбира се, всяко нещо трябва да се консумира с мярка. Ако всичко е наред с кръвното ви, то без угризения можете да си позволявате по 1-2 кафета дневно. Ако пък имате колебания в кръвното налягане, то задължително се консултирайте с лекар, особено ако се налага да приемате някакви лекарства.  За ваше успокоение, попитайте и какви количества кафе можете да пиете във вашия случай. Все пак, всичко е индивидуално и само лекарят може да ви каже.

Безспорно кафето е любима напитка на милиони хора по света. Когато се консумира с мярка, то ни носи щастие, повод за разговор и дори покана. Наслаждавайте му се разумно и без угризения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com