Можете ли да изкачите 60 стълби за 90 секунди? Значи сърцето ви е здраво

6608
Можете ли да изкачите 60 стълби за 90 секунди? Значи сърцето ви е здраво
Снимка: Sendo

Мислите, че сте в доста добра форма, но не използвате разни приложения или други интелигентни устройства, за да следите здравето си? Няма проблем, изследователи от Европейското кардиологично общество казват, че всичко, от което се нуждаете, е хронометър и няколко стълби. Проучването им разкрива, че времето, необходимо на някой да изкачи 60 стълби, може да разкрие цялостното здраве на сърцето му и риска от сърдечно-съдово заболяване.

„Тестът по стълбите е лесен начин да проверите здравето на сърцето си“, казва авторът на изследването д-р Хесус Петейро, кардиолог от университетската болница "А Коруня", в съобщение за медиите. „Ако ви отнеме повече от минута и половина, за да изкачите 60 стълби, сърцето ви не е много добре и би било добре да се консултирате с лекар.“

Проучването изследва 165 пациенти, които показват симптоми на сърдечно-съдово заболяване и са били насочени за тестване на упражнения за сърцето. Всеки от тези пациенти се е изправял пред проблеми, включително болка в гърдите или задух, по време на натоварването. Целта на изследователите е била да проучат връзката между редовните ежедневни дейности (като изкачване на стълби) и лабораторните упражнения за сърдечно болни.

„Идеята беше да се намери прост и евтин метод за оценка на здравето на сърцето“, добавя д-р Петейро. „Това може да помогне на лекарите да насочват пациентите към по-обширни прегледи.“, предава БГНЕС.

Участниците първо ходели или бягали на бягаща пътечка, като интензивността постепенно се увеличавала, докато не се изтощили. Изследователите измерили резултатите в метаболитни еквиваленти (METs), което разкрива връзката с нивото на смъртност. Колкото повече MET може да достигне някой, който се упражнява, толкова по-ниски са шансовете му за преждевременна смърт.

След почивка от 15 до 20 минути, групата се изкачила нагоре по 4 стълбища (60 стълби), без да спира и без да тича. Пациентите, на които е било необходимо между 40 и 45 секунди да се изкачат по стълбите, са със средно между 9 и 10 METs по време на теста за упражнения. Авторите на изследването казват, че достигането до 10 METs по време на тренировка е свързано с ниски нива на смъртност (по-малко от 1% годишно).

От друга страна, пациентите, на които е отнело 90 секунди, за да се изкачат по стълбите, са със средно под 8 METs. Това води до смъртност от 2 до 4 процента всяка година или 30 процента за 10 години.

Изследователите са заснели също изображения на сърцето на участниците в групата, за да получат достъп до функцията на органа при стрес. Ако сърцето изглежда и работи нормално, докато тренира, това показва нисък риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

Д-р Петейро вярва, че резултатите от теста за изкачване на стълби ще бъдат сходни за общото население, а не само за пациентите със сърдечни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com