Нисък хемоглобин – какво значи и какво подсказва

367615
Нисък хемоглобин – какво значи и какво подсказва
Снимка: iStock/Guliver

Когато боледуваме, количеството на основни вещества в организма ни се променя. Именно това подсказва, че нещо с нас не е наред – извън норма е, и следва да бъдат взети мерки.

Хемоглобин – какво означава

Едно от веществата, които дават сигнал за здравословна нередност, е хемоглобинът. По същество това е белтък, съставен от два отделни белтъка – хема и глобин, който е основна част от еритроцитите. Еритроцитите са по-известни с името червени кръвни телца, като именно те пренасят кислород до всички органи и тъкани на организма ни. А задачата на хемоглобина е буквално да служи като каросерия или ремарке, в които се сипва кислородът, който се пренася от червените кръвни телца. Хемоглобинът е и веществото, което оцветява кръвта ни – затова артериалната кръв е яркочервена, тъй като е богата на хемоглобин. Обратно, венозната е богата на въглероден диоксид и цветът става тъмночервен.

Хемоглобинът бива и различни видове – общо четири на брой, които формират този белтък като едно цяло. Основните са известни като А1 – НbА1 (α2β2), А2 – HbА2 (α2δ2), F – HbF (α2γ2) и α2ε2 . Първият, т.е. А1 – НbА1 (α2β2) е основният и формира над 96% от общия хемоглобин. Вторият, т.е. А2 – HbА2 (α2δ2) съставлява само 2% от общия хемоглобин. Третият и четвъртият хемоглобин са т.нар. фетален и ембрионален. Реално четвъртият хемоглобин го има само докато все още сме в корема на майката, а третият е в голяма количество при раждането ни – над 80%, но само след 1 година живот вече пада до около 2%, а когато преминем детството намалява още.

Нисък хемоглобин

При мъжете, нормалните стойности на хемоглобина са 135 – 180 грама на литър кръв. При жените, нормалното ниво е малко по-ниско – 120 – 160 грама на литър кръв. Ако сте по-близо до долната граница, това е симптом за лека анемия. Паднете ли до около 90 грама на литър кръв, анемията се характеризира като умерена, а под 60 грама на литър кръв вече говорим за тежка анемия.

За съжаление, ниският хемоглобин може да бъде симптом и на други болести. Ниският хемоглобин може да показва:

  • рак
  • левкимия
  • хронична бъбречна недостатъчност
  • цироза
  • Болест на Ходжкин
  • желязнодефицитна анемия
  • витаминозна анемия
  • таласемия
  • натравяне с олово
  • уголемен далак
  • васкулит
  • кървене – външно или вътрешно

За поставяне на точна диагноза е необходима преценката на лекар-специалист, като нивото на хемоглобина не е единственият показател, който подсказва съответната болест – броят на червените кръвни телца и защо той е по-нисък от нормалното (дали защото организмът по принцип произвежда по-малко еритроцити или ги унищожава по-бързо, отколкото ги произвежда) също са от съществено значение.

Гликиран хемоглобин

Гликираният хемоглобин или HbA1c не реално представлява отделен вид хемоглобин. Това всъщност е само един аспект на хемоглобина, а именно – колко глюкоза (захар) е пренасял хемоглобинът чрез кръвта ни. С други думи, аспектът отразява едно от свойствата на хемоглобина. Гликираният хемоглобин е много точен показател какво е било нивото на кръвната ни захар в продължение на месеци, а изследването му помага да се открие дали пациентът не страда от диабет. Освен това, при вече диагностицирани с диабет хора, изследването дава представа колко добър контрол има върху болестта, защото се вижда как се е движила кръвната захар т.е. колко е спазвал необходимата диета болният.

Симптоми на нисък хемоглобин

Дали нивото ви на хемоглобин е нормално или не може да се установи със сигурност само с кръвен тест. Но симптоми на понижението му може да са:

  • перманентна умора и слабост – заради липсата на достатъчно кислород в организма
  • бледа кожа
  • по-бял цвят на венците
  • задуха и болки в гърдите
  • сърцебиене
  • шум в ушите
  • главоболие
  • студени ръце и крака

При някои състояние няма как да си набавите достатъчно хемоглобин без медикаменти, но чрез храна можете да помогнете на организма си, ако не страдате от специфично заболяване. Богати на желязо храни като говеждо, телешко, зелени салати, изсушени плодове и ядки помагат за повишаване на хемоглобина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com