Нова мистериозна мозъчна болест шокира целия свят

15993
Нова мистериозна мозъчна болест шокира целия свят
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Спазми, загуба на памет и халюцинации са сред симптомите на 43 пациенти в регион Акадия в провинция Ню Брънзуик, Канада, съобщава „Гардиън“.

Лекарите в Канада са загрижени от несправянето с неизвестно досега мозъчно заболяване на фона на редица случаи, включващи загуба на паметта, халюцинации и мускулна атрофия.

Политиците в провинция Ню Брънзуик поискаха отговори, но при толкова малко случаи експертите казват, че има много повече въпроси, отколкото отговори, и призоваха обществото да не се паникьосва.

Повече от година служителите в областта на общественото здраве проследяват „клъстер“ от 43 случая на съмнения за неврологично заболяване в провинцията без известна причина. Жителите за първи път научиха за изследването миналата седмица, след като провинциалната агенция за обществено здраве поиска от лекарите да бъдат нащрек за симптоми, подобни на болестта на Кройцфелд-Якоб - рядко, фатално мозъчно заболяване, причинено от деформирани протеини, известни като приони.

„Сътрудничим си с различни национални групи и експерти; понастоящем обаче не е установена ясна причина”, се казва в изявление.

Редица симптоми, между които загуба на памет, проблеми със зрението и ненормални движения, предизвикаха предупреждение от канадската мрежа за наблюдение за Кройцфелд-Якоб. Въпреки първоначалните прилики, скринингът не доведе до потвърдени случаи на болестта.

„Нямаме доказателства, които да предполагат, че това е прионна болест“, каза д-р Алиер Мареро, невролог, ръководещ разследването в Ню Брънзуик.

Сега екип от изследователи, включително федерални учени, се надпреварват да определят дали имат работа с неизвестен досега неврологичен синдром или серия от несвързани, но известни досега - и дори лечими - заболявания.

Мареро казва, че пациентите първоначално са се оплаквали от необясними болки, спазми и поведенчески промени - всички симптоми, които лесно могат да бъдат диагностицирани като тревожност или депресия. Но в продължение на 18 до 36 месеца те започнали да развиват когнитивен спад, загуба на мускули, лигавене и скърцане със зъби. Редица пациенти също започнали да изпитват плашещи халюцинации, между които усещане, че насекоми пълзят по кожата им.

През 2015 г. е регистриран само един случай, но през 2019 г. има 11 случая и 24 през 2020 г. Изследователите смятат, че петима души са починали от болестта.

„През последните 20 и повече години не сме виждали група резистентни на диагностика неврологични заболявания като това“, каза Майкъл Култхарт, ръководител на канадската мрежа за наблюдение на прионна болест.

Повечето случаи са свързани с полуостров Акадия, слабо населен регион в североизточната част на провинцията. Общият брой на случаите в клъстера остава нисък, но Ню Брънзуик има население под 800 000 души. Здравните служители отказаха да разкрият точните места на случаите.

Нарастващ екип от изследователи работи, за да определи дали има обща връзка със случаите или някакви екологични причини като източници на вода, растения и насекоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com