Опасно ли е посещението на солариум по време на пандемия?

20315
Опасно ли е посещението на солариум по време на пандемия?
Снимка: Личен архив

Разговаряме с доктор Диляна Станева - бивш началник отдел „Контрол на нехранителни обекти и стоки“ в РЗИ Пловдив и настоящ Главен инспектор в „Българска агенция по безопасност на храните“.

Д-р Станева, опасно ли е да се посещават солариуми по време на коронавирусна пандемия?

Посещението на солариуми не би трябвало да е опасно. Напротив! Проведени изследвания в различни страни показват, че ултравиолетовото лъчение може да убие някои микроорганизми. А и в соларните студиа, винаги се дезинфекцира със специални антибактериални средства преди всеки посетител. Солариумите всъщност повишават имунитета – нещо, което е много важно, за да се предпазим от вирусни инфекции. На първо място, излагането на UV светлина води до производство на витамин D в кожата. Той играе важна роля в поддържането на цялостното здраве на човек. Също така е необходим за растежа на костите. Без достатъчно витамин D, костите могат да станат тънки и чупливи.

Хората, които ползват солариуми трябва да са спокойни, че няма как да се заразят не само с COVID 19, но и с каквато и да е друга инфекция, ако студиото спазва хигиенните изисквания. Всъщност, докато човек е вътре и се пече, се унищожават всички вируси. Така че, няма място за тревога.

Необходимо ли е да се ползва специална козметика за солариум?

Разбира се! Така, както е необходимо да използваме слънцезащитни лосиони, когато сме на плаж, по същия начин се нуждаем от козметика за солариум.

За да се насладите напълно на солариума и така желания шоколадов загар, има няколко правила, които трябва да спазвате. Най-важното – не прекалявайте с продължителността на процедурата и правете максимално 8 посещения месечно. Когато започнете посещения в солариума, процедурите трябва да бъдат от 5 до 7 минути, в съответствие със спецификата на Вашата кожа. След време продължителността може да се увеличи до 10 минути. Важно е не само естественият тон на кожата, но и нейната влажност, еластичност и чувствителност.

Също много важно е соларното студиото да бъде с добър солариум с нови лампи. Студиото трябва да бъде чисто, да се спазват всички изисквания за хигиена, както и да е обзаведено с качествени уреди. По възможност се консултирайте с дерматолог, който може да Ви изгради правилна и безопасна програма.

Не на последно място е въпросът за козметичната грижа за кожата. Козметиката е постоянно пътуващ спътник на естественото и изкуственото излагане на слънце. От това коя козметика използвате до голяма степен се определя резултатът от слънчевите лечения. Хубаво е да изберете козметика, която е гаранция за комфорт и здраве на кожата Ви и не на последно място – на ефективността на процедурите.

Д-р Станева , бихте ли препоръчали ефективна козметика за солариум на всички, които искат хубав и здравословен тен?

Бих им препоръчала да проверяват задължително състава на козметиката, която ползват. За предпочитане е по възможност съставките да са от натурален произход, това ще сведе до минимум възможността за алергична несъвместимост и са основа за един траен и здравословен тен. Ползвайте продукти, на които трайно е означен срокът на годност. На пазара вече има голямо разнообразие от продукти, аз лично използвам натурална козметика Megatan както при посещение в солариум, така и за плаж. Посещавам солариум всяка седмица, но не прекалявам. Държа на качествена и професионална козметика, защото искам красив и здравословен тен. Кожата е много чувствителна и изисква специална грижа. Продуктите на тази марка стимулират придобиването на страхотен тен и едновременно с това защитават кожата Ви при облъчването с UV лъчите. Някои от тях се прилагат преди, а други след солариум.

Не забравяйте, че преди да посетите салона, трябва редовно да овлажнявате кожата си, за да бъде здрава и жизнена, и да я предпазите максимално!

След процедурите е нужно да подхранвате и овлажнявате кожата си, като използвате професионален крем за тяло с успокояващ и силно овлажняващ ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com