По колко чай на ден удължава живота?

4900
По колко чай на ден удължава живота?
Снимка: Pixabay.com

Редовната консумация на чай е един от начините за удължаване на живота, според диетолога Лиза Атенская. Тя споделя, че в списъка с продукти попада и един, който всички ние мислим за вреден.

Според експерта, за да удължи младостта, тялото се нуждае от мощни фитохимични антиоксиданти - флавоноиди. Тяхната ефективност отдавна е доказана от учените: такива вещества укрепват естествената защита на организма срещу хронични заболявания.

Чай за удължава на живота

Богатите на флавоноиди продукти включват чай (както черен, така и зелен), горски плодове, люти чушки, черен шоколад и билки – магданоз, спанак и мащерка, както и червено вино. Почти всички изброени продукти се вписват в средиземноморската диета, за която е известно, че насърчава дълголетието.

Лекар: Това е най-вредният чай за черния дроб

Диетологът съветва да добавите всички тези храни към диетата си, но спазвайте умереност. За да почувствате положителното действие на чая, трябва да пиете по чаша напитка без захар на ден, но не прекалявайте.

„ Но е важно да разберете, че подобряващият здравето ефект на флавоноидите зависи от всички компоненти на вашата диета “, пояснява д-р Атенская.

чай

Включването на различни източници на антиоксиданти във вашата диета не е достатъчно. За да намалите риска от развитие на заболявания и да удължите живота си, е необходимо да преразгледате храненето си като цяло, да го направите обмислено, балансирано и съобразено с нуждите на конкретен човек.

Смята се, че леко ферментиралият зелен чай и неговите разновидности – оолонг (oolongs) съдържат дори по-полезни свойства за човешкото здраве от черния чай. При редовна употреба подмладява тялото, като активно побеждава враговете на живите клетки - свободните радикали. Тази напитка е отлично средство за профилактика на много видове рак, нейната консумация разгражда мазнините и активира метаболизма. Помага на кожата и косата ви да изглеждат добре, има способността да понижава високото кръвно налягане и има цялостен здравословен ефект върху сърдечно-съдовата система. Чаят, особено черният, се счита за естествен антисептик, помага за заздравяването на рани, в борбата с инфекциите и възпаленията.

Всички тези полезни свойства на билковите напитки се проявяват само ако се приготвят правилно. От първостепенно значение е качеството на водата – най-добре е да е бутилирана. За приготвянето на всеки вид от напитката има ограничения за температурата на водата по време на варене и времето за варене. Черните чайове се варят с вода при 90-95 градуса, но зелените чайове, с крехък букет от аромати и вкусове, се варят в по-щадящ режим - от 80 до 50 градуса. Само ако спазвате правилата за приготвяне на тази напитка, може да сте сигурни, че нейните полезни качества ще бъдат запазени.

Още: Чаят от този зеленчук топи мазнините в корема - той е тайната на французойките

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com