По колко вода трябва да пием всеки ден

3528
По колко вода трябва да пием всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Редовно чувате този съвет: Пийте много вода. И когато сте уморени, и когато кожата ви е прекалено суха... Но този съвет е от много години насам. Има ли той някаква научна основа?

В началото на 19-ти век водата се давала само онези, които са били на ръба на пълно изтощение, те са имали право да утолят жаждата си. Мнозина никога не са пили повече от една чаша обикновена вода наведнъж, твърдят медици.

Как се промениха нещата... Днес хората пият много повече вода. Ние продължаваме да бъдем бомбардирани с разкрития, че пиейки определено количество литри вода на ден, ние отваряме тайна врата към отлично здраве. Това, че ни дава повече енергия, прави кожата ни красива, помага при отслабване и предотвратява появата на рак.

Пийте редовно вода, но не прекалявайте! Признаци, че прекаляваме с напитките 90%

Баланс - така живеем хармонично. Специалистите по диетично хранене постоянно апелират, че пиенето на вода е от съществено значение за п...

Много хора смятат, че пиенето на поне осем чаши вода на ден е от съществено значение.

Апетитът за вода се подхранва от неформално правило: пийте осем чаши (по 240 мл всяка) на ден, което като цяло дава малко по-малко от два литра на ден, без да се броят други напитки. Това "правило" обаче не се подкрепя от научните изследвания - и нито британските, нито общоевропейските официални насоки казват, че трябва да пием толкова много.

През 1945 г. Американската комисия по храните и храненето към Националния съвет за изследвания препоръчва на възрастните да консумират по един милилитър течност за всяка препоръчителна калория храна - еквивалентно на два литра за жени на диета с 2000 калории и два литра и половина за мъже на 2500 калории диета. Нека подчертаем: не става дума само за вода, а за всякакъв вид напитки. А също и за плодовете и зеленчуците, които се състоят до 98% от вода.

Разбира се, водата е важна. Водата пренася хранителни вещества и премахва токсините, регулира телесната температура, действа като смазка и предпазва ставите от прекомерен стрес. Той участва в повечето химични реакции в тялото ни.

Чаша вода сутрин на гладно носи ползи за здравето

Тялото се състои от 70% вода и тя е от изключителна важност за процесите в организма. Ако нуждите на тялото от вода не са задоволени, м...

Ние постоянно губим влага чрез изпотяване, уриниране, а също и чрез дишане. Избягването на дехидратация е много важно. Симптомите на дехидратация се появяват, когато загубим 1-2% от влагата в тялото си и ако не компенсираме тази загуба, състоянието ни ще се влоши. В редки случаи това е дори фатално.

Учените съветват: пийте шест до осем чаши течност на ден, включително мляко с ниско съдържание на мазнини и напитки без захар, включително чай и кафе.

Освен това е важно да запомните, че механизмите на жаждата в нашето тяло започват да губят чувствителност след 60 години. С напредване на възрастта нашият естествен механизъм за жажда става по-малко чувствителен. Ние сме по-податливи на дехидратация, отколкото когато сме млади. С напредването на възрастта трябва да сме по-внимателни към приема на течности, за да останем хидратирани.

Повечето експерти са съгласни, че не е нужно да се притесняваме толкова много, че ще пием произволно определени количества вода всеки ден. В точното време телата ни ще ни изпратят сигнал под формата на чувство за жажда. Точно както го правят, когато сме гладни или уморени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кои са най-полезните чайове за черния дроб
Кои са най-полезните чайове за черния дроб

Черният дроб играе ключова роля в нашия организъм. Той не само обработва всичко, което консумираме, но и елиминира ненужното от нашето тяло. Здравето...